Mainos

Suomalaiset yhä terveempiä - paitsi kouluttamattomat

Suomalaiset parantavat vuosi vuodelta syömistottumuksiaan. Etenkin hyvin koulutetut syövät yhä terveemmin ja liikkuvat enemmän. Sen sijaan vähemmän koulutetut parantavat tapojaan kehnommin.

Koulutusryhmien erot elämäntavoissa ovat edelleen suuret. Vaikka ruoka on kaikilla koko ajan terveellisempää ja elintavat säntillisemmät, hyvin koulutetut parantavat tapojaan kerkeämmin kuin alemmin koulutetut.

Tuoreiden kasvisten käyttö on lisääntynyt jo pitkään. Kaviksia syö joka päivä naisista puolet ja miehistä joka kolmas, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuosittaisesta kyselytutkimuksesta.

Liikunta lisääntyy, maha ei kasva

Suomalaisten lihominen on pysähtynyt. Ylipaino on tänä vuonna yhtä yleistä kuin viime vuonna. Miehistä ylipainoisia on on 59 ja naisista 44 prosenttia. Lihavien prosentit ovat miehillä 17 ja naisilla 14.

Vapaa-ajan liikunta on lisääntynyt tasaisesti. Sen sijaan työmatkalaisille THL heristää sormeaan: sillä saralla liikunta ei ole lisääntynyt. Vähintään puoli tuntia liikuntaa päivässä työmatkoihin käyttää miehistä vain joka yhdeksäs ja naisista joka kuudes.

Tupakanpoltto laski historiallisesti

Suomalaisten tupakointi on vähentynyt tasaisesti. Työikäisitä miehistä tupakoi enää 19 prosenttia ja naisista 14. – Tulos on historiallinen. Miesten tupakointi on laskenut ensimmäistä kertaa alle viidennekseen, iloitsee THL:n pääjohtaja Pekka Puska.

Alkoholin juonti näyttää sekin hieman vähentyneen, mutta THL myöntää, että kyselytutkimukset mittaavat kulutusta huonosti. Vanha anekdootti onkin, että suomalaiset kaatavat paljon alkoholia viemäriin, koska Alko myy huomattavasti enemmän viinaa kuin kansa sanoo juovansa.

Karppaus vähentynyt

– Näyttää siltä, että karppaamisen suosio on hiipumassa ja ihmiset näyttävät palaavan entistä enemmän suositusten mukaiseen ruokavalioon, Puska sanoo.

Leivän kulutus on vähentynyt pitkään. Miehet syövät edelleenkin vähemmän leipää kuin aiemmin, mutta naisilla kulutuksen lasku näyttää pysähtyneen ellei suorastaan kääntyneen kasvuksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.