Mainos

Suomalaiset vierastavat yrittämistä

Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että vain hullu ryhtyy Suomessa yrittäjäksi turvallisen palkkatyön sijaan.

Suomalaiselle ajatus ryhtyä yrittäjäksi on vieras. Yrittäjyysasenteet ovat kuitenkin parantuneet hieman, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan selvityksestä.

Yrittäjyys on sekä poliittisten päättäjien että elinkeinoelämän mukaan ratkaisu moniin talouden ongelmiin. Suomalaisista kuitenkin vain vajaa kolmannes olisi mieluummin yrittäjä kuin työntekijä. Se on vähemmän kuin Yhdysvalloissa, EU-maissa ja Ruotsissa. Suomessa ja Ruotsissa yrittäjäksi mielivien määrä on tosin hienoisessa nousussa.

Selvityksen mukaan suomalaiset yleensä ja yrittäjät erityisesti ovat sitä mieltä, että "vain hullu ryhtyy Suomessa yrittäjäksi turvallisen palkkatyön sijaan". Viime vuonna väittämän allekirjoitti 56 prosenttia vastanneista.

Suomalaisten asenteet ovat lieventyneet, sillä kaksi vuotta aikaisemmin yli 60 prosenttia piti yrittäjyyttä hullun hommana.

- Kysyntänäkymät paranivat viime vuonna merkittävästi. Vuoden 2004 maailmanlaajuinen suhdannehuippu on voinut nostaa luottamusta yrittämiseen, Etlan tutkija Anthony de Carvalho arvioi.

Tutkijan mukaan heikko työmarkkinatilanne vuoden 2003 lopussa on myös voinut heijastua viime vuoden näkymiin. Kun työmarkkinanäkymät ovat huonot, yrittäjyys houkuttelee enemmän. Työttömillä ja työvoiman ulkopuolelta tulevilla onkin selvityksen mukaan suurempi todennäköisyys ryhtyä yrittämään kuin palkansaajilla.

- Suhdanteiden lisäksi rakenteelliset syyt voivat vaikuttaa yrittäjyyden houkuttelevuuteen. Esimerkiksi yhteisöveron keveneminen tämän vuoden alussa voi olla sellainen, Carvalho summasi.

Vastaajia huolestuttivat yrittäjien ylipitkät työpäivät ja taloudelliset riskit. Suomalaisista joka neljäs arveli, että yritystoimintaa vaatii liikaa aikaa ja vaivaa. Yrittäjyyden houkuttelevia puolia vastaajien mielestä olivat itsenäisyys, palkitsevuus ja mielenkiintoisuus. Vain joka toinen uskoi yrittäjän vaurastuvan.

Suomalaiset yrittäjät poikkeavat muiden Pohjoismaiden, EU-maiden ja Yhdysvaltojen yrittäjistä myös luottamuksessaan julkisen vallan asiantuntemukseen. Joka viides yrittäjä uskoi, että parhaita neuvoja yrityksen perustamiseen saa julkisissa palveluorganisaatioissa toimivilta virkamiehiltä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.