Mainos

Suomalaiset velkaantuvat kovaa vauhtia

Taantuman hellittäminen ei ole mainittavasti vähentänyt velkaongelmia, sillä ainakin ylivelkaisten järjestelyluottoja takaavaan Takuu-Säätiöön tippuu hakemuksia lähes viime vuoden tahtiin. Myös yksityishenkilöiden velkajärjestelyt olivat Tilastokeskuksen mukaan alkuvuonna lievässä kasvussa.

- Selkeästi suurin syy ylivelkaantumiseen on talouden hallitsemattomuus. Velkaa maksetaan velalla, tilanteen kriisiytyessä otetaan uusi kulutusluotto ja ajatellaan että tämä nyt auttaa, Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Leena Veikkola sanoo.

Takuu-Säätiön asiakkailla on usein myös pikavippejä, mutta euromääräisesti suurimmat velat kertyvät perinteisistä kulutusluotoista. Niitä saattaa Veikkolan mukaan olla yhdellä ihmisellä jopa sadantuhannen euron verran.

Talousvaikeuksien taustalta löytyy toki myös avioeroja, työttömyyttä ja sairautta. Takuu-Säätiössä pelätään myös, että korkojen nousu saattaa kohta ajaa monia asuntovelallisia niin ahtaalle, että rahat eivät enää riitä kulutusluottojen hoitoon.

Keskimääräinen takaussumma 22 000 euroa

Kulutusluottojen myöntämistä koskeva laki tiukkenee joulukuun alussa. Takuu-Säätiön mielestä Suomeen pitäisi saada myös niin sanottu positiivinen luottorekisteri, josta luotonantaja velvoitettaisiin tarkistamaan velallisen kaikki velat. Nyt niiden ilmoittaminen jää yhä pitkälti luoton hakijan vastuulle.

Viime vuonna Takuu-Säätiö sai 1 111 takaushakemusta, mikä on suurin määrä sitten 1990-luvun laman ja 2000-luvun alun. Tänä vuonna hakemuksia on tähän mennessä tullut runsaat 870.

Yksittäisten ihmisten velkaantumisen kasvusta kertoo Veikkolan mukaan se, että keskimääräinen takaussumma on noussut noin 22 000 euroon, kun se pitkään pysyi alle 20 000 eurossa.

Takuu-Säätiö hylkää reilusti yli puolet takaushakemuksista, yleensä koska hakijan maksukyky ei riitä tai vakuudettomia luottoja on liikaa. Silloin vaihtoehtoina ovat yhä yksityishenkilön velkajärjestely, joita koskevia hakemuksia jätettiin Tilastokeskuksen mukaan käräjäoikeuksiin tammi-kesäkuussa yli 1 600 kappaletta, tai velkojen ulosotto.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.