Mainos

Suomalaiset varustamot arvioivat osuutensa laskevan

Varustamot arvioivat suomalaisen kauppalaivaston osuuden kääntyvän kuitenkin nousuun, jos kiisteltyä tonnistoverolakia muutettaisiin.

Suomalaiset varustamot ennakoivat markkinaosuutensa laskevan voimakkaasti seuraavan vuoden aikana. Näin arvioi peräti kolme neljästä varustamosta merenkulkualan järjestöjen tänään julkaisemassa varustamobarometrissa.

Merenkulkupolitiikka on vastaajien mielestä säilynyt ennallaan tai jopa heikentynyt.

Varustamot arvioivat suomalaisen kauppalaivaston osuuden kääntyvän kuitenkin nousuun, jos kiisteltyä tonnistoverolakia muutetaan. Hallitus aloitti viime kuun puolivälissä valmistelut tonnistoverolain uudistamiseksi.

Tonnistovero tarkoittaa sitä, että varustamoja verotettaisiin voittojen sijasta laivojen tilavuuden mukaan. Uudistuksen tavoitteena on pitää laivat Suomen lipun alla.

Varustamot arvioivat barometrissa, että merikuljetusten kysyntä on lisääntynyt ja että kasvu jatkuu edelleen. Kohentuminen painottuu kuitenkin tuontikuljetuksiin, sillä viennin kasvua odottaa vain alle puolet vastaajista.

Rahtihinnat ovat säilyneet ennallaan. Kolmannes vastaajista odottaa hintojen kohoavan hieman seuraavan puolen vuoden aikana. Kilpailu kiristyy barometrin mukaan edelleen.

Yli puolet varustamoista kertoo oman liikevaihtonsa kohonneen ja nousun jatkuvan ainakin seuraavat puoli vuotta.

Merihenkilöstöä vaikea saada

Suomaisvarustamot arvioivat merihenkilöstönsä pysyvän pääosin entisellään. Lisäys kohdistuu ulkomaisten lippujen alla purjehtiviin aluksiin myös lähitulevaisuudessa.

Yksittäisen varustamon toiminnassa suurin rajoittava tekijä on barometrin mukaan merihenkilöstön saamisen vaikeus.

Kyselyyn vastasi 21 suomalaista varustamoa. Ne kuuluvat Suomen Varustamoyhdistykseen, Rahtialusyhdistykseen ja Ålands Redarföreningiin. Mukana olivat myös tärkeimmät yhdistyksiin kuulumattomat yritykset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.