Mainos

Suomalaiset vaalitarkkailijat eivät pääse Valko-Venäjälle

Presidentinvaalipäivänä sunnuntaina joukkokokouksiin osallistuvia valkovenäläisiä uhkaa kuolemantuomio tai elinkautinen vankeus.

Suomalaisten vaalitarkkailijoiden pääsy Valko-Venäjälle on evätty. Tarkkailijoille olisi myönnetty viisumit vasta sunnuntaisten presidentinvaalien jälkeen. Tarkkailijat uskovat, että maata kovin ottein hallinnut presidentti Alexander Lukashenko aikoo käyttää vaalivilppiä varmistaakseen voittonsa.

Valkovenäläisen oppositiolehden päätoimittaja Josif Seredich on pulassa. Omassa maassaan hän ei voi lehteään painattaa. Tähän asti se on onnistunut Venäjällä, mutta ei enää.

- Tämä painotalo on antanut periksi Lukashenkon painostukselle ja lopettanut sopimuksemme ilman ennakkoilmoitusta, Seredich sanoo.

Toinen painotalo löytyy, mutta lehti ei koskaan päädy valkovenäläisten luettavaksi. Turvallisuuspalvelu takavarikoi ne. Tätä pelon valtakuntaa on hallinnut vuodesta -94 lähtien Alexsander Lukashenko. Ja niin hän aikoo tehdä sunnuntaisten vaalien jälkeenkin - aivan siitä riippumatta ketä ihmiset äänestävät.

- Minulla ei ole enää voimia kertoa ettemme äänestäneet Lukashenkoa, sanoo teatterijohtaja Nikolai Khalezin.

- Hän hävisi kaikki edelliset vaalit, mutta meille on kerrottu, että hän voitti. Me emme valinneet häntä, mutta hänen johtamansa turvallisuuselimet ovat voimakkaampia kuin ihmisten tahto, Khalezin jatkaa.

Tälläkin kertaa opposition suu on tukittu.

- Meillä ei ole tasavertaisia vaaleja. Ei televisiossa, ei radiossa tai vaalitilaisuuksissa. Siksi nämä vaalit eivät ole tasavertaiset eivätkä reilut, sanoo puolestaan oppositiojohtaja Alexander Milinkevich.

Valko-Venäjälle lähetettyjä vaalitarkkailijoita on pidätetty ja karkotettu maasta. Suomalaisten tarkkailijoiden matka juuttui Liettuaan kun Valko-Venäjä eväsi heiltä viisumit.

- Meille siitä ei annettu suoraan informaatiota eli meille vain sanottiin että ensi maanantaina pystyy taas saamaan viisumin.

Neljä vuotta sitten Lukashenkon erottamista vaatineille mielenosoittajille kävi näin. Nyt turvallisuuspalvelu on ilmoittanut, että joukkokokoukset on vaalipäivänä kielletty. Niihin osallistuvia uhkaa kuolemantuomio tai elinkautinen vankeus.

Oppositio ei aio taipua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.