Mainos

Suomalaiset tyytyväisiä halpoihin lääkkeisiin

Suomalaiset ovat tyytyväisiä siihen, että apteekit tarjoavat heille mahdollisuuden vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen halvimpaan vaihtoehtoon. Apteekkariliiton Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan uutta käytäntöä pitää hyvänä 82 prosenttia suomalaisista ja 70 prosenttia aikoo myös itse hyötyä siitä.

Samoin noin 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että apteekissa vaihdettu lääke on yhtä hyvä kuin lääkärin määräämä lääke. Eläkeläiset ja säännöllisesti reseptilääkkeitä käyttävät suhtautuvat lääkevaihtoon kuitenkin toistaiseksi muita varovaisemmin. He olivat myös mielestään muita paremmin perillä uudesta käytännöstä. Vanhempi väki uskoi myös muita vahvemmin siihen, että Kela hyötyy lääkevaihdosta asiakasta enemmän.

Kolmasosa asiakkaista kielsi lääkkeen vaihdon

Apteekkariliiton oman selvityksen mukaan uuden käytännön ensimmäisinä päivinä joka kolmas asiakas kielsi apteekin ehdottaman lääkevaihdon. Erot eri apteekkien välillä olivat kuitenkin erittäin suuria. Lääkäri oli kieltänyt vaihdon vain parissa prosentissa huhtikuun alussa kirjoitetuista resepteistä.

Asiakaspalvelua uusi käytäntö hidasti keskimäärin 2-3 minuuttia ja enimmillään kuusi minuuttia. Aikaan vaikutti lähinnä reseptien määrä. Huhtikuun ensimmäisinä päivinä apteekeissa asioineet asiakkaat suhtautuivat lääkevaihtoon pääasiassa myönteisesti. Jotkut olivat kuitenkin jonkin verran ahdistuneinakin kyselleet, onko lääke todella pakko vaihtaa, sanoo apteekkariliiton varapuheenjohtaja Pekka Karttunen.

Lääkärit ovat pienillä paikkakunnilla säilyttäneet auktoriteettinsa, sillä jotkut asiakkaat pelkäsivät lääkärin loukkaantuvan, jos hänen määräämänsä lääke vaihdetaan, kertoi Karttunen.

Mitään kovin suuria ruuhkia ei lääkevaihto Karttusen mukaan aiheuttanut. Hänen omassa apteekissaan kuun kaksi ensimmäistä päivää olivat jopa normaalia hiljaisempia. Kuitenkin noin 30 prosenttia apteekeista kertoi asiakaspalvelun ajoittain ruuhkautuneen.

(MTV3 - STT)

(Seitsemän uutiset 04.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.