Mainos

Suomalaiset tyytymättömiä harmaan talouden torjuntaan

Suomalaiset tahtovat tiukempia toimia harmaan talouden kitkemiseksi. MTV3:n uutisten teettämän tutkimuksen mukaan kansalaiset pitävät nykyistä valvontaa riittämättömänä.

Tutkimukseen vastanneet sanovat törmänneensä harmaaseen talouteen etenkin rakennus- ja ravintola-alalla. Vastaajien mukaan kuitti voi myös jäädä saamatta kuljetus- ja korjaamopalveluissa. Myös kampaamoissa moni kertoo kokeneensa, ettei palvelusta saa kuittia.

Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtajan Arja Laurilan mukaan viranomaisten valvonnassa on parantamisen varaa.

– Täytyy myöntää, että verottaja ei ole kovinkaan aktiivisesti puuttunut hius- ja kauneusalan yritysten toimintaan. Pääsääntöisesti verottaja suhtautuu sillä tavalla, että kysymys on nappikaupasta ja he keskittyvät näihin isompiin, tuottavampiin aloihin, Laurila sanoo.

Laurilan mukaan verotarkastuksia ja pistokokeita pitäisi tehdä useammin ja useammassa yrityksessä.

– Tarkastuksia on suunnattu vääriin kohteisiin eli suuret, monia työllistävät yritykset eivät voi tehdä vilppiä. Heillä on etenkin isot työvoimakustannukset. Kyllä se vilpinteko tapahtuu niissä pienimmissä yrityksissä.

Heinäkuun alussa Think If Laboratories Oy:n tekemään tutkimukseen osallistui 2 142 suomalaista. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Työministeri: Harmaan talouden torjumistalkoot alkavat

Tutkimuksen vastaajista yli puolet pitää riittämättöminä viranomaisten toimia, joilla pyritään torjumaan harmaata taloutta. Uusi työministeri Lauri Ihalainen ymmärtää kritiikin.

– Luulen, että ihmisiä närkästyttää se, että rehellisillä pelisäännöillä ei enää oikein pärjätä ja nähdään, että tällaista vilunkia on ja se koskettaa ihmisten oikeudenmukaisuuden tajua.

Ihalaisen mukaan uusi hallitus ryhtyy poikkeuksellisen laajoihin harmaan talouden torjumistalkoisiin. Onnistuessaan ohjelma voisi tuoda jopa 500 miljoonan euron verotulot vuodessa.

– On tarkoitus, että harmaan talouden torjuntaan varataan 20 miljoonaa euroa lisää rahaa vuosittain, mikä kertoo siitä, että tarvitaan resursseja, jotka valvovat ja jotka koskevat verottajaa, tullia, työsuojeluviranomaisia sekä monia muita yhteiskunnan toimijoita. Täytyy olla resursseja, että oikeasti voi tehdä valvontaa.

Toimenpiteissä ei aikailla. Jo ensi vuonna rakennusalan henkilökorttiin tulee veronumero.

– Sen pohjalta voidaan tarkastaa, hoidetaanko tähän maahan veroveloitteita vai ei, Ihalainen sanoo.

Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurilan muistuttaa myös kuluttajien vastuusta.

– Vahvasti toivomme, että myös kuluttajat osallistuisivat näihin harmaan talouden torjumistalkoisiin ja pyytäisivät aina kuitin, kun eivät sitä automaattisesti saa. Eikä astuttaisi siihen liikkeeseen, joka selkeästi alihinnoittelee palvelut.

Katso Mari Mäkisen juttu (Seitsemän uutiset 17.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.