Mainos

Suomalaiset tyrmäävät oluen ja siiderin myyntiajan lyhentämisen

Suomalaiset tuomitsevat jyrkästi ajatuksen oluen ja siiderin myyntiajan lyhentämisestä kaupoissa. MTV Uutisten kyselyssä lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta katsoi, ettei myyntiaikoja pidä lyhentää.

Vielä tätäkin useampi arvioi, ettei myyntiajan lyhentäminen vähentäisi omaa alkoholin käyttöä.

Nykyisellään kaupoista saa olutta ja siideriä kello 9–21.

Myyntiaikojen lyhentäminen on ollut esillä uuden alkoholilain valmistelussa. Valmistelun aikana on väläytelty muitakin tiukennuksia. Esimerkiksi keskiolutta on ehdotettu myytäväksi pelkästään Alkossa.

Kyselyyn vastanneet suhtautuivat yhtä skeptisesti tähänkin ehdotukseen. Samoin helsinkiläiset.

– Siinä nousisi hinnat luultavasti aika paljon, arvelee Joakim Rosenqvist.

– Luulen, että ihmiset menisivät Tallinnan puolelle enemmän hakemaan sitten. En näe mitään järkeä siinä, että keskioluen myynti siirtyisi Alkon puolelle.

Helsinkiläiset tyrmäävät myös myyntiajan lyhentämisen. Sen ei uskota vaikuttavan ihmisten alkoholin käyttöön.

– En usko, että sillä olisi mitään vaikutusta. Samalla tavalla kaikkea saa. Voi hakea aikaisemmin. Miksei olutta ja siideriä ehtisi sitten hakemaan, epäilee Rosenqvist.

Samaa mieltä on Leena Räisänen.

– Suomalainen hakee sen sitten sellaisena aikana, kun sitä saa ja varastoi sitä niin paljon, että varmasti riittää. En usko, että se auttaa mitään, hän sanoo.

Kansa haluaa oluen kaupasta

Kauppiaat pitävät ehdotuksia tuhoisina kaupoille. K-ruokakauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Juha Kupiainen huomauttaa, että tutkimusten mukaan joka seitsemännessä ostoskorissa on mietoja alkoholijuomia.

– 83 prosenttia suomalaisista on ilmoittanut, että haluaa ostaa nämä tuotteet nimenomaan päivittäistavarakaupasta. Jos kauppojen aukioloaikoja lyhennettäisiin entisestään, pahimmillaan se voisi johtaa kokonaismyynnin vähenemiseen niinä tunteina, ja kauppojen aukioloajat voisivat lyhentyä, hän sanoo.

– Pienimpien kauppojen myynnistä jopa neljännes voi tulla panimotuotteista

Eniten vastustusta Lapissa

Niin myyntiaikojen lyhentämistä kuin keskioluen siirtämistä Alkoon vastustetaan jyrkimmin Lapissa, missä tiukennukset tuomitsi yli 90 prosenttia vastaajista.

Myönteisimmin molempiin tiukennuksiin suhtaudutaan Itä-Suomessa. Siellä noin joka viides puoltaa molempia ehdotuksia.

Vanhimmat vastaajat ovat tiukennuksille suopeampia kuin nuoremmat. 55–64-vuotiaista peräti joka neljäs lyhentäisi alkoholin myyntiaikaa.

Päätöksiä alkoholilaista joudutaan odottelemaan vielä pitkään. Stubbin hallitusohjelmassa linjataan, ettei alkoholilain uudistus valmistukaan tällä hallituskaudella.

Think If Laboratories Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yli 1 500 suomalaista verkkopaneelissa heinäkuun puolivälissä. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttiyksikköä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.