Suomalaiset tutkivat Etelämantereella, kuinka lumi heijastaa säteilyä avaruuteen – käynnissä jopa kansainvälisesti ainutlaatuinen mittaustapahtuma: "Se tallentaa kaiken"

Tutkimuskohteena lumen sulaminen 2:06
Tutkimuskohteena lumen sulaminen.

Suomen Etelämanner-tutkimusretkikunnan keskeisin tavoite tänä vuonna on tutkia sitä, miten paljon lumi heijastaa ylhäältä tulevasta säteilystä takaisin avaruuteen.

Tämä albedoksi kutsuttu ilmiö vaikuttaa suoraan maapallon ilmastojärjestelmään ja siten ilmastonmuutokseen.

Auringonsäteet siroavat lumipinnasta Etelämantereen yöttömässä yössä. Pienetkin muutokset lumen heijastavuudessa auringonsäteilylle vaikuttavat suoraan siihen, miten paljon lämpöä imeytyy lumipeitteeseen ja sitä kautta pääsee vaikuttamaan lumen lämpötilaan ja sulamiseen.

Etelämanner oiva paikka tutkimukselle

Kun Etelämanner on eräänlainen maapallon pakastin ja jäähdytystila, näkyvät muutokset sen jäässä ja sulamisessa kaikkialla maailmassa.

Lumi- ja jäämassojen heijastavuuden selvittämiseksi suomalaiset ilmastotutkijat ovat tuoneet mukanaan Etelämantereelle albedometreiksi kutsuttuja mittalaitteita.

Niistä hienostunein, spektroalbedometri, on käytössä ensi kertaa FINNARP-tutkimusryhmän mukana Etelämantereella.

Kyseessä on ainutlaatuinen mittaustapahtuma myös kansainvälisesti.

– Laite tallentaa heijastavuutta eri aallonpituuksilla, jolloin pystytään analysoimaan, että miten eri aallonpituudet vaikuttavat ilmiöön, Ilmatieteenlaitoksen lumitutkija Kati Anttila kertoo.

– Albedometri tekee jatkuvasti mittauksia täällä Etelämantereella yötä päivää. Se tallentaa kaiken, Anttila sanoo.

Muutoksien vauhti kiinnostuksen kohteena

Etenkin auringonsäteilyn pisimpien aallonpituuksien ominaisuudet niiden kohdatessa erilaisia lumen kiderakenteita ovat toistaiseksi varsin tuntemattomia.

Ne ovat erityisen kiinnostavia siksi, että juuri ne heijastuvat vähiten takaisin ilmakehään ja jäävät siksi sulattamaan jäätä.

Tällä keskellä jäätikköä sijaitsevalla mittauskentällään tutkimusryhmä pyrkii nyt hankkimaan ensikäden tietoa siitä kuinka nopeasti muutokset voivat tapahtua.

Lue myös:

    Uusimmat