Suomalaiset tutkitusti optimistisia

Kolme neljästä suomalaisesta on erittäin tai melko tyytyväinen työhönsä. Suurimpia pelkoja aiheuttaa huoli oman tai perheenjäsenen terveyden menettämisestä.

Suomalaiset suhtautuvat tulevaisuuteen kansainvälisesti vertaillen optimistisesti. Tuoreessa RISC Monitor -tutkimuksessa kolme neljästä suomalaisesta ilmoitti olevansa optimistinen.

Myös suomalaisten pelot näyttävät lieventyneen. Eniten pelätään oman tai perheenjäsenten terveyden menettämistä, rikollisuutta ja väkivaltaa sekä työpaikkojen pakoa halpatuotantomaihin.

Enemmistö suomalaisista, 77 prosenttia, on erittäin tai melko tyytyväinen työhönsä. Kun muissa EU-maissa työstä haetaan lähinnä taloudellista turvaa, Suomessa työ merkitsee vahvasti myös itsensä toteuttamista. Oman työn hedelmiä arvostetaan, sillä valtaosa pitää kotimaisia tuotteita ja palveluita ulkomaisia parempana.

Suomalaisilla työpaikan menettämisen pelko on vahva tekijä työtyytyväisyyttä arvioitaessa. Tyytymättömistä 40 prosenttia pelkää työpaikkansa menettämistä. Vapaa-aikaa suomalaiset kuitenkin arvostavat niin paljon, ettei raha houkuta tekemään ylitöitä.

- Vapaa-aikaa halutaan lisää ja kodeista rakennetaan linnoja. Nyt haaveillaan tilavasta kylpyhuoneesta, sanoo tutkimusjohtaja Tiitta Tiilikainen.

Kilpailunhalu kasvaa

Tänään julkistetun tutkimuksen perusteella suomalaisia ei voi kuvailla erityisen dynaamisiksi, sillä RISCin jaottelussa valtaosa kuuluu vakiintuneisiin ja mukavuudenhaluisiin. Kilpailunhalu on kuitenkin kääntynyt nousuun. Erityisesti nuoret naiset ovat entistä kilpailunhaluisempia.

Muutosvoimaksi nousevat uutta teknologiaa aktiivisesti käyttävät. Nettiaktiivit osallistuvat hyväntekeväisyyteen ja ovat valmiita vapaaehtoistyöhön. He osallistuvat keskimääräistä enemmän tuoteboikotteihin ja odottavat hyvää henkilökohtaista palvelua kaupoissa.

Marketing Radarin tekemään tutkimukseen osallistui noin 4000 yli 15-vuotiasta suomalaista. Tutkimustyöhön osallistui myös Suomalaisen Työn Liitto.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat