Mainos

Suomalaiset tiedostavat ilmastonmuutoksen

Eri puolilla maailmaa on tapahtunut tänä vuonna useita asioita, jotka ovat lisänneet ja vahvistaneet tietoisuuttamme ilmastonmuutoksesta.

Oikullinen sää on pakottanut suomalaiset punnitsemaan muuttuvan ilmaston haittoja ja hyötyjä. Kuiva ja kuuma kesä kelpaa monille, mutta mitä on talvi ilman lunta ja pakkasta?

- Kyllä viime kesä ja tämä syksy ovat pistäneet ihmiset miettimään, sanoo neuvotteleva virkamies Outi Berghäll ympäristöministeriöstä.

Kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja käyvä Berghäll on pannut merkille, ettei ilmastonmuutosta kyseenalaistavia puheenvuoroja ole viime kuukausina käytetty. Ihmiset sen sijaan heittävät puolihuolimattomasti, että nyt kun on tämä ilmastonmuutoskin, niin sää on sitten tällaista.

-Ilmastonmuutos on osa arkista tietoisuutta, se on fakta, joka on olemassa, hän pohtii.

Ilmastoelokuva kuuluu puheissa

Berghällin mielestä eri puolilla maailmaa on tapahtunut tänä vuonna useita asioita, jotka ovat lisänneet ja vahvistaneet tietoisuutta ilmastonmuutoksesta.

Yhdysvalloissa keskusteluun vaikutti New Orleansin kaupunkia murskannut Katrina-hurrikaani. Entisen varapresidentin Al Gorenelokuva ilmastonmuutoksesta oli varsinkin muualla Euroopassa hitti, joka on Berghällin mukaan päätynyt ihmisten puheisiin.

Sternin raportiksi nimetty brittiselvitys ilmastonmuutoksen taloudellisista vaikutuksista oli maailmanlaajuisesti näkyvä uutinen. Pääministeri Tony Blairin hallituksen tilaama selvitys oli tehty perusteellisesti. Berghällin mukaan sitä valmisteli 50-60 asiantuntijan joukko.

- Lisäksi tieteellisiä uutisia ilmastonmuutoksen merkeistä on tullut jatkuvasti, Berghäll jatkaa luetteloa. Tutkijat kertovat eri tiedotusvälineissä milloin Pohjoisnavan, Grönlannin tai Alppien jäätiköiden sulamisesta sekä merenpinnan noususta.

USA ja kehitysmaat kirivät EU:n rinnalle

Berghäll on osallistunut kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin vuosituhannen alusta asti, ja hän on kokenut EU:n pioneeriroolin ilmastopolitiikassa.

EU yritti avata neljä vuotta sitten keskustelua Kioton ilmastosopimuksen jatkotoimista eli ilmastonmuutoksen torjuntatoimista vuoden 2012 jälkeen, mutta silloin unioni ajoi hänen mukaansa komeasti karille. Viime vuonna aika oli sitten kypsä keskustelulle.

- Kun EU oli vuosikausia kovin yksin puhumassa etenemisen puolesta, niin nyt kehitysmaiden joukossa on hyvin aktiivisia maita, muun muassa Brasilia ja Kiinakin toteuttavat tärkeitä toimia omassa maassaan.

Vastoin yleistä vaikutelmaa Yhdysvalloissakin ollaan aktiivisia ilmastopolitiikassa, muuallakin kuin Kalifornian kuvernöörin Arnold Schwarzeneggerin tunnetuksi tekemässä Kaliforniassa. Yhä useampi osavaltio harjoittaa jonkinlaista ilmastopolitiikkaa, Berghäll sanoo.

- Yhdysvaltain kongressivaalien jälkeen kaikkien ratkaisevien komiteoiden, kuten energia- ja ympäristökomiteoiden puheenjohtajat sekä senaatissa että edustajainhuoneessa, ovat vaihtuneet ilmastoepäilijöistä ilmastomyönteisiksi. Tämä tulee varmaan väistämättä näkymään jatkossa ilmastoneuvotteluissa, hän arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.