Mainos

Suomalaiset tapaturma-alttiita

Suomalaiset joutuvat tapaturmiin selvästi useammin kuin monien muiden Länsimaiden asukkaat.

Suomalaiset ovat tapaturma-altista kansaa. Esimerkiksi ruotsalaisiin verrattuna suomalaisilla on kaksinkertainen riski kuolla tapaturmassa, kertoi Työterveyslaitoksen professori Jorma Saari.
-Vaikka kehitys esimerkiksi työtapaturmissa ja liikenneonnettomuuksissa on ollut myönteistä, ovat monet maat pystyneet vähentämään tapaturmia meitä enemmän, Saari sanoi.

Myös monissa kansainvälisissä yrityksissä sattuu tapaturmia reilusti vähemmän kuin suomalaisilla työpaikoilla. Näissä yrityksissä turvallisuutta johdetaan samoin kuin muita työhön liittyviä toimia. Turvallisuutta korostetaan muun muassa siksi, että se lisää yrityksen kilpailukykyä.

Saari korostaa, että turvallisuuteen vaikuttavat ennen kaikkea tahto ja asenteet. Selvitysten mukaan iso osa suomalaisista uskoo, että tapaturmien aiheuttajana on sattuma.
-Kävi huono tuuri -ajattelu on tärkeää kitkeä pois ja saada ihmiset miettimään, kuinka yhtä hyvin työn kuin vapaa-ajan tehtävät voi saada turvallisiksi.

Mönkäre: Tapaturmat ennaltaehkäistävissä


Tapaturmat voidaan torjua ennalta ja jokainen tapaturma on liikaa, korostaa sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre. Hän muistuttaa, että useimmat tapaturmat sattuvat vapaa-ajalla.
-Useimmiten tapaturmien syynä on tiedon ja ohjeiden puute, puutteelliset välineet tai niiden väärä käyttö. Myös välinpitämättömyys ja tarpeeton riskinotto voivat olla merkittävä tekijä tapaturmien syntymisessä.

Erityisesti meillä suomalaisilla on taipumus fatalismiin ja riskinottamiseen, mikä perustuu ajatukseen, etteihän minulle voi mitään onnettomuutta sattua, Mönkäre sanoi Helsingissä. Mönkäre puhui tilaisuudessa, jossa avattiin Kohti turvallista Suomea -kampanja. Sen tavoitteena on laskea tapaturmien määrää ja saada aikaan laaja turvallisuuteen liittyvä asennemuutos. Kampanjan suojelija on Tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Suomessa tapahtuu vuosittain noin miljoona tapaturmaa, joista kuolemaan johtaa noin 2 500. Mönkäreen mukaan työtapaturmien määrässä on tapahtunut viime vuosina myönteistä kehitystä, johon on vaikuttanut nolla tapaturmaa -ajattelun käyttöönotto. Liikenne- sekä koti- ja vapaa-ajan tapaturmien määrä on kuitenkin pysynyt korkeana.
-Haluaisinkin esittää kysymyksen, olisiko mahdollista ja tarpeellista hyödyntää työturvallisuustyössä kehitettyä osaamista ja menettelyjä myös koti- ja vapaa-ajan sekä liikennetapaturmien torjuntatyöhön, Mönkäre sanoi.

Valtakunnallinen kampanja

Syksyyn 2005 ulottuva turvallisuuskampanja tulee näkymään eri puolilla Suomea. Projektikoordinaattori Päivi Rauramon mukaan tavoitteena on, että turvallisuuskysymykset nousisivat organisaatioissa nyt käytävän jaksamiskeskustelun rinnalle.


-Toivomme, että organisaatio olisi väylä, jolla vaikutettaisiin kansalaisten asenteisiin. Organisaatio tarkoittaa tässä myös päiväkoteja ja kouluja, joista tulee tulevaisuuden työntekijöitä. Nimenomaan nuoret ovat ongelmallinen ryhmä tapaturmissa, Rauramo kertoo.

Kampanjaan liittyvät työvälineet julkistetaan ensi syksynä, jolloin turvallisuusteema tuodaan myös muutoin näkyvästi esille. Kampanja toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön alaisen Liikenneturvan yhteistyönä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.