Suomalaiset syövät vähemmän mutta parempaa jouluruokaa

Suomalaiset syövät aiempaa vähemmän mutta entistä parempaa jouluruokaa, sanoo ruokakulttuurin professori.

Professori Johanna Mäkelän mukaan jouluruokia on monessa kodissa uudistettu, ja joulupöytä näyttää hyvin erilaiselta kuin vain kymmenen vuotta sitten. Raaka-aineita ja reseptejä yhdistellään uudella tavalla.

- Bataattilaatikosta on tullut jouluna suosittu. Siinä yhdistyvät perinneruoka ja uusi raaka-aine. Toinen esimerkki tästä on piparimousse, Mäkelä sanoo.

Useimmissa joulupöydissä kalalla on tärkeä rooli, mutta yhä harvempi syö lipeäkalaa. Itse tehdyt silakkaruoat ovat nykyään suosittuja.

- Entisaikoina vielä sanottiin, että "pieniä on silakat joulukaloiksi". Silakka koettiin liian arkiseksi juhlapöytään.

Joulumainoksissa on usein varsin moderneja gourmetruokia. Mäkelän mukaan kyse ei ole siitä, että pyrittäisiin luomaan uusia perinteitä, vaan vanhoihin ruokalajeihin halutaan lisätä ripaus luksusta.

-Kinkku halutaan yhä useammin luomuna. Laatikot voidaan myös korvata uunikasviksilla.

Suurin muutos Mäkelän mukaan on, että ruokaa tarjotaan vähemmän, mutta se on parempaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat