Suomalaiset suvaitsevaisia uskonasioissa

Yli kolmaosa suomalaisista on sitä mieltä, että uskonkäsityksiä ei voi todistaa eikä eri uskontojen oppien totuudellisuutta ole syytä vertailla. Uskontokriittinen ajattelu on tavallista yleisempää pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.

Suomalaiset määrittelevät itsensä mieluiten kristityiksi tai perusluterilaisiksi. Yli kolmasosa suomalaisista uskoo, ettei uskonkäsityksiä voi todistaa eikä eri uskontojen oppien totuudellisuutta kannata vertailla.

Kirkon tutkimuskeskuksen kyselyssä selvisi lisäksi, että lähes neljäsosa suomalaisista uskoo, että kaikki uskonnot opettavat samaa ikuista totuutta. Naisista näin ajattelee 28 ja miehistä 18 prosenttia.

Noin seitsemäsosa suomalaisista uskoo lisäksi, että kaikissa uskonnoissa on jossakin määrin totuutta. Joka seitsemännen mielestä uskonnot sisältävät tärkeitä inhimillisiä arvoja, vaikka ne pohjautuvat uskomuksiin.

Vain kuusi prosenttia uskoo totuuden löytyvän vain yhdestä uskonnosta. Vielä harvempi eli vain noin neljä prosenttia ihmisistä pitää uskontoja epätosina ja ihmisille haitallisina uskomuksina. Nämä näkemykset ovat tavallisempia miesten kuin naisten parissa ja yleisimpiä 15-24-vuotiaiden keskuudessa. Uskontokriittinen ajattelu on tavallista yleisempää pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.

Itsensä määrittelee fundamentalistiksi vain joka sadas suomalainen. Uskonnollisesti konservatiiviksi mieltää itsensä vain kahdeksan prosenttia vastaajista. Vakaumukselliseksi ateistiksi määrittelee puolestaan itsensä noin viisi prosenttia suomalaisista.

Kirkon tutkimuskeskuksen tammi-maaliskuussa teettämään kyselyyn vastasi 4004 suomalaista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat