Mainos

Suomalaiset suuryritykset investoivat yhä sähköiseen kaupankäyntiin

Lähes kaikki suomalaiset suuryritykset ovat mukana yritystenvälisen sähköisen liiketoiminnan kehittämisessä, kertoo tuore kyselytutkimus.

Izodia Oy:n marraskuussa 2001 tekemän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset suuryritykset eivät ole vähentäneet sähköisen kaupankäynnin hankkeitaan alkuvuoteen verrattuna, vaikka alan kansainvälinen kehitys on ollut laskusuunnassa.

Syynä tähän on suomalaisten yritysten nopea teknisten järjestelmien omaksuminen ja tähän mennessä nähtävissä olevat saavutetut hyödyt. Yritykset eivät myöskään ole ryhtyneet ylimitoitettuihin hankkeisiin epärealistisin odotuksin. 66,8 % selvityksen kohderyhmän yrityksistä ilmoittaakin suunnittelevansa parhaillaan uusien e-hankkeiden käynnistämistä.

Sähköiset työkalut vilkkaassa käytössä


Kohderyhmän yli kuudestasadasta yrityksestä 74,5% tarjoaa henkilöstölleen informaatiota erilaisten intranet-sivustojen kautta, 52,5 % palvelee ulkoisia sidosryhmiään extranet-ratkaisuilla ja jo 31,3 % käy yritysten välistä kauppaa Internet-teknologiaa hyödyntäen.

Yleisimmin nämä järjestelmät ovat käytössä energia-, vakuutus- ja rahoitusaloilla sekä tukku- ja vähittäiskaupan välillä. Vastaavat prosenttiluvut maaliskuussa 2001 tehdyssä vertailututkimuksessa olivat 72,3 %, 51,4 % ja 29,3 %.

Selvityksestä käy ilmi, että reilun puolen vuoden tarkastelujakson aikana suurin kehitystyö on tehty sähköisen tuoteluettelotietojen hallinnassa sekä muissa myynnin ja markkinoinnin tukiaineistoon liittyvissä toiminnoissa. Tämä sähköisen liiketoiminnan perusedellytys on nyt jo 60,9 %:lla suomalaisista suuryrityksistä kunnossa, kun vastaava luku vielä maaliskuussa 2001 oli 35,7 %.

Yritykset näyttävät menettäneen kiinnostuksen omien portaalien ylläpitämiseen. Yli puolet portaalihankkeista on pantu jäihin - vain 12,6 % (25,9 % maaliskuussa 2001) ilmoittaa osallistuvansa jonkin B2B-portaalin ylläpitoon.

Sähköisten liiketoimintatyökalujen hyödyntämisessä metsä- ja metalliteollisuus näyttää selvityksen mukaan kehittyneen eniten.

Valtaosa yrityksistä käyttää hankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa ulkopuolisia asiantuntijoita ja/tai valmisohjelmistoratkaisuja.

Internet-teknologia entistä laajempaan käyttöön

Selvitys vahvisti käsitystä, että suomalaisyritykset ovat edistyksellisesti ottaneet Internet-teknologian omakseen, mutta käyttävät sitä varsinaisessa liiketoiminnassaan rajoitetusti.

Kansainväliselläkin mittapuulla mitattuna erinomaisen perusinfrastruktuurin hyödyntäminen varsinaisen liiketoiminnan tehostamiseksi näyttää olevan seuraava kehitysvaihe, jota lähes yli 2/3 selvitykseen osallistuneista yrityksistä on käynnistämässä lähimmän 12 kuukauden aikana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.