Mainos

Suomalaiset suosivat omakotitaloja ja hyvämaineisia alueita

Huoneistokeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan hyvämaineisella alueella asuminen on tärkeää 87 prosentille suomalaisista. Lähes 60 prosenttia haluaisi asua omakotitalossa.

Suomalaisten toiveasunto on edelleen omakotitalo turvallisessa ja terveellisessä ympäristössä, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Peräti 87 prosenttia suomalaisista haluaa selvityksen mukaan asua hyvämaineisella alueella. Tämä on tärkeä tekijä kaikkialla Suomessa. Lisäksi suomalaisille on tärkeää, että asunnosta on avarat näköalat. Ympärille halutaan myös on paljon luontoa, metsää tai puistoa.

Lähes 60 prosenttia suomalaisista haluaa asua omakotitalossa. Tutkimukseen vastanneista melkein yhtä moni asuu tällä hetkellä kuitenkin kerrostalossa. Vain viidenneksen mielestä unelma-asunto sijaitsee kerrostalossa. Remontoijia on vastaajista vain 14 prosenttia, sillä lähes puolet toivoo asunnon olevan uudisasunto ja 40 prosenttia vanha hyväkuntoinen asunto.

Tutkimuksen mukaan 84 prosenttia suomalaisista toivoo unelma-asunnossaan olevan yhtenäistä tilaa ruuanlaittoon ja seurusteluun. Virkistäytymistä varten reilu 80 prosenttia vastanneista kaipaa suurta kylpyhuonetta tai saunaosastoa asuntoonsa.

Kodin- ja vaatteiden huoltoon halutaan myös erillistä tilaa. Kodinhoitotila on tarpeen 83 prosentin mielestä ja vielä useampi toivoo tilaa pukeutumiseen ja vaatteiden säilytykseen. Samoin tilaa tarvitaan harrastusvälineiden ja ulkovaatteiden säilytykseen.

Suuntaus isompiin asuntoihin

Suomalaisille riittää kohtuullisen kokoinen asunto. Eniten eli 43 prosenttia vastaajista halusi asuinpinta-alaltaan 101-150 neliömetrin asunnon ja 33 prosentilla asunnon kooksi riitti 40-100 neliömetriä. Yli 200 neliön asunnosta unelmoi kuusi prosenttia. Vuonna 2003 vastaava luku oli kolme prosenttia.

Huoneistokeskus tutki suomalaisten asumistoiveita tutkimustoimisto Digiumin avulla helmikuussa kahden viikon ajan. Valtakunnallinen tutkimus tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Internetin avulla tehtyyn tutkimukseen vastasi tänä vuonna 7645 suomalaista.

Vastaajista noin 60 prosenttia on 25-44-vuotiaita ja viidennes 45-64-vuotiaita. 60 prosenttia vastaajista asui omistusasunnossa ja 34 prosenttia vuokralla. Lähes 30 prosenttia ilmoitti haluavansa parantaa asumisensa tasoa ja viidennes etsivänsä isompaa asuntoa. Vajaa viidennes kertoi olevansa ensiasunnon ostajia. Auton pysäköintitilat ovat nousemassa entistä tärkeämmäksi kriteeriksi asunnon hankinnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.