Mainos

Suomalaiset SPR:n työntekijät palasivat

Suomalaiset Punaisen Ristin työntekijät kirurgi Heikki Penttilä ja sairaanhoitaja Sirpa Tuhkanen ovat palanneet kotiin Tshetsheniasta. He työskentelivät Novyi Atagin sairaalassa, jossa kuusi heidän työtoveriaan murhttiin tämän viikon tiistaina.

Kotiinpalanneet kertoivat vakavina ja hiljaisina murhenäytelmästä SPR:n Helsingissä perjantaina järjestämässä tiedotustilaisuudessa. Mukana oli myös kirurginen opetushoitaja Asko Kulju, joka tuli Suomeen neljä päivää ennen traagisia tapahtumia.

Työtoveria oli ammuttu suoraan päähän

-Heräsin aamuyöllä puoli neljältä kirkuvaan ääneen ja meteliin, kertoi Sirpa Tuhkanen.
-Menin ovelle ja totesin sen olevan auki. Meille oli teroitettu, että jos epämääräisiä ääniä kuuluu, on ovi pidettävä kiinni.
-Suljin oven, kuulin askeleita, meteliä ja ammuntaa.
-Kun äänet hiljenivät, menin käytävään ja katsoin naapurihuoneeseen. Työtoverini makasi lattialla; häntä oli ammuttu suoraan päähän. Leikkaussalihoitaja puolestaan oli ammuttu sänkyyn, Sirpa Tuhkanen kertasi yön kammottavia tapahtumia.

Aiemminkin Punaisen Ristin tehtävissä kriisialueilla palvellut Heikki Penttilä ehti olla tämänkertaisella komennuksella vain viikon päivät. Hän saapui Novyi Atagiin sunnuntaina aamupäivällä, asettui taloksi maanantaina ja teki samana päivänä osastokierroksen. Murhenäytelmä tapahtui seuraavana yönä.

-Oveeni koputettiin ja se toistui muutaman kerran. En avannut koska ajattelin, että minua kutsuttaisiin nimeltä, jos koputtajalla on asiaa, kertoi Heikki Penttilä. Koputus loppui, portaissa kuului askeleita ja yläkerrasta voimakkaita tömähdyksiä. Kun tilanne hiljeni Penttilä meni yläkertaan. Siellä oli ilmassa ruudin hajua ja hylsyjä lattialla.

Myöhemmin eloonjääneet kerääntyivät yhteen ja he löysivät muut surmatut rakennuksen toisesta päästä. Iskussa kuoli kaksi norjalaista, hollantilainen, kanadalainen, espanjalainen ja uusiseelantilainen työntekijä. Olkapäähän ammuttu sveitsiläinen avustustyöntekijä kertoi nähneensä armeijan maastopukuihin pukeutuneita miehiä, joilla oli maski kasvojen edessä.

Murhenäytelmän jälkeen ICRC evakuoi Novyi Atagista koko kansainvälisen henkilökunnan. Myös sairaalan potilaat sijoitettiin muualle.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean alaisena työskentelee alueella vielä mekaanikko Jaakko Koskimies. Hän on hyvässä kunnossa, kertoi SPR:ään tänään iltapäivällä tullut tieto.

Surmattujen muistopäivä tänään

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC vietti Tshetsheniassa surmattujen avustustyöntekijöiden muistopäivää tänään. Genevessä järjestettiin jumalanpalvelus ja humanitaaristen järjestöjen hiljainen kulkue.

Suomen Punaisen Ristin henkilökunta kunnioitti surmansa saaneiden muistoa minuutin pituisella hiljaisella hetkellä. Punaisen Ristin liput laskeutuivat puolitankoon kaikkialla maailmassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.