Mainos

Suomalaiset sianlihantuottajat painivat kannattavuuskriisissä

Suomalaiset sianlihantuottajat alkavat hermostua tilanteeseen, jossa tuottajahinnat jatkavat laskuaan samaan aikaan kuin menot kasvavat. Kehitys on jatkunut samansuuntaisena jo kolmisen vuotta ja alalla nähtäneen lopettamisaalto, ellei tilanne korjaannu. Tuottajahintoja pitää alhaalta ulkomailta saapuva halpaliha.

Tervajokelainen sianlihantuottaja Juha Antila on kasvattanut sikoja jo yli kolmekymmentä vuotta, mutta vasta nyt Antilan toivo alkaa mennä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että pitää oikein todella kysyä, että onko tässä enää mitään järkeä tuottaa suomalaisia elintarvikkeita.

Antilan tapaan toivo alkaa hiipua koko alan piirissä. Sianlihan tuottajahinta on pudonnut jo reilusti alle EU:n keskitason, vaikka lihan tuottaminen on Suomessa kalliimpaa kuin muualla. Sikatilallisten mukaan euron neljänkymmenen sentin kilohinnalla ei lihaa kannata enää tuottaa.

– Jos tällä hintatasolla jatketaan niin kotieläintuotanto yksinkertaisesti loppuu, Antila toteaa.

Kauppa ja teollisuus nappaavat Suomessa jo leijonanosan sianlihan hinnasta. Tuottajan osuus on pienentynyt vuosi vuodelta, vaikka tuotantokulut ovat kasvaneet.

Sikatilallisten mukaan Suomesta on myös tullut Euroopan ylituotannon kaatopaikka, jonne myydään jatkuvasti polkuhinnalla halpaa lihaa, joka marinoituna kaupitellaan kotimaisena tuotteena.

– Jostain kumman syystä ulkomailta löytyy se muutama miljoonaa kiloa Suomen markkinoille, joka pudottaa sen hinnan, sanoo Antila.

Maailman talousviisaat ovat jo pohtineet, miten elintarviketuotanto voitaisiin turvata, kun lyhytnäköinen markkinatalous ei sovi yksiin pitkän linjan investointeja vaativan maatalouden kanssa.

– Tämähän täytyisi irrottaa yksinkertaisesti markkinataloudesta, tämä ei toimi enää samalla systeemillä. Jos halutaan, että ihmisillä on ruokaa ja Suomen maassa on huoltovarmuus, niin tämä systeemi ei nykyisellään toimi, vaan pitää tulla joku muutos, toteaa Antila.

Katso Outi Airolan raportti Isokyröstä (Seitsemän uutiset 11.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.