Mainos

Suomalaiset shoppailevat netistä kulkukoiria lemmikeiksi

Suomalaiset ovat innostuneet hankkimaan ulkomailta hylättyjä koiria lemmikeikseen. Koiria hankitaan nettisivustoilta - kuvan perusteella. Parin viime vuoden aikana Suomeen on tuotu arviolta jopa 2000 kulkukoiraa perhekoiriksi. Viranomaiset ovat huolissaan tästä shoppailusta ja muistuttavat, että hylätyt ulkomaiset koirat voivat levittää Suomeen vaikeasti torjuttavia tauteja. Suurin uhka on ekinokokki-loinen, jota vastaan koirat pitäisi madottaa ulkomailla. Jos ekinokokki leviää Suomen luontoon, metsämarjoja ei voi enää syödä keittämättä.

Tuusulalainen Terhi Lehtonen hankki viime vuonna kaksi sekarotuista koiraa, Tekin ja Larin, Espanjasta espanjankoirat.com-sivuston kautta. Espanjalainen perhe oli hylännyt koirat ja ne päätyivät Aurinkorannalla sijaitsevaan koiratarhaan.

- Ensimmäisen päätöksen tekivät meidän tyttäret, jotka olivat löytäneet tällaisen sivuston. Surffailimme siellä puolisen vuotta ja kävimme katsomassa näitä karvaturreja, Lehtonen kertoo.

Järjestö vaikutti Lehtosesta luotettavalta, koska hänet haastateltiin. Järjestö myös lupasi ottaa ongelmatapaukset takaisin, sillä uusikaan perhe ei saisi lopettaa koiria. Tosin mitään maksuja ei palautettaisi tällaisessa tapauksessa.

Espanjalainen eläinlääkäri myös rokotti ja madotti koirat ja ne saivat lakisääteisen EU:n eläinpassin. Ne saivat lisäksi tunnistesirun.

Järjestön rekrytoima vapaaehtoinen eli ns. lentokummi toi koirat lentokoneessa Suomeen. Sen jälkeen kaikki meni vähän aikaa hyvin.

- Koirat olivat ensin kilttejä, mutta alkoivat sitten ärhennellä muille lenkillä. Kävimme koirakouluttajan puheilla ja 3 viikon tapakurssilla. Nyt ne ovat kivoja kotikoiria, just semmoisia kuin halusimmekin, Lehtonen jatkaa.

Tosin arkoja koirat ovat yhä: vieraan toimittajan ja kuvaajan lähestyminen saa kerran hylätyt koirat väistämään ja haastattelutilanteessa liian lähelle tuleva kamera vie koiran korvat taaksenpäin.

- Kyllä on tosi kivaa, kun tytöt tulevat koulusta tulee ja kotona on karvaturri odottamassa. Lisäksi nämä ovat personal-trainereita, jotka ulkoiluttavat minua aamulla ja illalla, Lehtonen listaa hyviä puolia.

Lehtosen mukaan ei ole hullutusta hakea hylättyjä koiria ulkomailta Suomeen.

- Minä ainakin tykkään kun saa antaa kodin tämmöiselle hylätylle koiralle. Se oli minun kaikista suurin syyni, miksi otin koiran Espanjasta.

Metsämarjamme vaarassa ilman madotusta

Myös muut ovat löytäneet netin söpöt koirakuvat - Suomeen on tullut EU-alueelta parina viime vuonna arviolta 2 000 hylättyä koiraa. Viranomaiset ovat kuitenkin huolissaan tunnepitoisesta shoppailusta, sillä koirat voivat levittää vaikeasti torjuttavia tauteja. Rabiesta eli vesikauhua osataan jo pelätä, mutta toinen paha ja samalla yhä tuntemattomin uhka on ekinokokki-loinen, jota vastaan tuontikoirat pitää Suomen lain mukaan madottaa.

Ekinokokit ovat pienenpieniä heisimatoja, joita voi olla koiran tai kissan suolistossa runsaasti ilman mitään oireita. Suomeen luontoon levitessään ekinokokki-loinen estäisi metsämarjojen syömisen ilman pitkää keittämistä.

Ihmiselle loinen voi aiheuttaa ekinokokkoositaudin, joka hoitamattomana johtaa kuolemaan. Taudin saaneen ihmisen elimistöön, mm. maksaan, syntyy loisrakkuloita. Tauti ei tartu ihmisestä toiseen. Loinen on jo yleinen riesa Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Venäjällä, mutta suomalaiset eivät vielä viranomaisten mukaan tajua riskiä.

Selvitä tuontiehdot Evirasta

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa koirien nettiosto on huomattu ja siellä ollaan huolestuneita erityisesti ekinokokin leviämisestä.

- Tämä on kyllä ihan oleellinen uhkakuva, ekikonokki-loista löytyy Euroopasta monesta maasta, ja tämä tauti voi tarttua myös ihmiseen. Ihmiset eivät nyt välttämättä ymmärrä tätä, kun tuovat koiria ulkomailta, ylitarkastaja, ELL Virva Valle Evirasta muistuttaa.

Hän painottaa, että jokaisen ulkomailta, sekä EU:n sisältä että ulkopuolelta, eläimen Suomeen tuovan pitää ottaa selvää tuontiehdoista. Esimerkiksi raivotautirokotus pitää antaa koiralle niin, että vasta-aineet varmasti näkyvät verikokeessa, eikä koiraa saa enää sen jälkeen altistaa mahdolliselle uudelle tartunnalle. Lisäksi koiralla pitää olla tuo ekinokokki-loishäätölääkitys, mikrosiru tai tatuointi sekä EU:n eläinpassi tai EU:n ulkopuolelta vastaava todistus.

Evira vaatii nykyään koiria Suomeen tuovia järjestöjä rekisteröitymään ja ilmoittamaan tuomansa koirat, jotta niitä voitaisiin jäljittää. Järjestöjen pitää myös itse listata tuomansa koirat. Tämä vaatimus alkoi vasta viime vuonna.

Ylitarkastaja Valle neuvookin koiranostajaa tarkistamaan, onko järjestö rekisteröitynyt.

Katukoira saattaa kakata sisälle

Katukoirilla voi olla muitakin ongelmia. Jos niitä on kohdeltu huonosti, ne esimerkiksi pelkäävät ja haukkuvat.

- Hylätyllä, tarhassa olevalla koiralla on stressi. Uuden omistajan pitää valmistautua siihen, että koira ei ole esimerkiksi sisäsiisti eikä osaa käyttäytyä sisätiloissa ja se voi myös tuhota huonekaluja, virolaisen Pets-järjestön johtaja Lara Larsen sanoo.

Pets-järjestö välittää hylättyjä koiria Virosta Suomen lisäksi Ruotsiin. Myös tämä järjestö tutkituttaa koiransa eläinlääkärillä, rokotuttaa ja madottaa ne.

Uusi omistaja hakee koiran yleensä Tallinnan satamasta ja Larsenin mukaan vain muutaman kerran uusi omistaja on kieltäytynyt ottamasta koiraa mukaansa.

- Silloinkin he sanoivat, että voi ei, noin iso, ei käy, Larsen sanoo.

Evira toivoo kuitenkin, että kukaan suomalainen ei hakisi hylättyä koiraa Virosta tai Espanjasta, vaan että suomalaiset auttaisivat muiden maiden kulkukoiria mieluummin rahalla. Eviran mukaan koirat pitäisi kastroida kotimaassaan.

Tuontiehdot löytyvät kätevästi Eviran nettisivuilta

Jutussa mainitun Espanjankoirat.com -sivuston löydät täältä

Pets.fi -sivuston löydät täältä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.