Suomalaiset ryhtyneet käytännön ympäristötekoihin

Moni suomalainen on muuttanut arkisia tottumuksiaan ympäristölle ja ilmastolle edullisempaan suuntaan, kertoo MTV3:n Onnellisuusbarometri. Tampereen Joulutorilla jututetut ihmiset vahvistavat, että ympäristötietoisuuden lisääntymisellä on ollut käytännön vaikutuksia.

- Roskien lajittelu, joukkoliikenteen käyttö ja yksityisautoilun minimointi, ekologiset valinnat kaupassa, kasvissyönti, Päivi Välimäki listaa omia toimiaan ympäristön hyväksi.

- Aika monet näistä asioista on jo omaksunut elämäntavaksi niin, ettei niitä tarvitse kovin paljon miettiä. Sanotaan vaikka se roskien lajittelu, joka tapahtuu jo ihan automaattisesti, lisää Laura Sartamo.

Onnellisuusbarometriin vastanneista 44 prosenttia ilmoittaa siirtyneensä pysyvästi jätteiden lajitteluun. Sähkölamput ovat vaihtuneet energiansäästölamppuihin 45 prosentilla vastaajista, ja 32 prosenttia kertoo vähentäneensä autoilua. 30 prosenttia vastaajista on pyrkinyt ottamaan lyhyempiä suihkuja tai vähentänyt sähkösaunan käyttöaikaa.

Pitkien välimatkojen maassa moni pitää autoa välttämättömänä.

- Meillä on mökki sellaisessa paikassa, että ei sinne oikeastaan pääse kuin autolla. Mutta nyt kun ollaan eläkkeellä, yritetään olla siellä sitten pidempään ja harventaa siten matkoja. Että kyllä tässäkin tapauksessa voi säästää, sanoo Pekka Koivisto.

- Se on totta, että omalla autolla mennään joka paikkaan. Se on meille edullisin tapa kulkea, kun auto on jo maksettu. Jos tästä lähtee vaikka Helsinkiin junalla, se tulee kalliimmaksi kuin omalla autolla ajaminen, laskee Elise Jakobsson.

- Mutta jos juna olisi halvempi, kyllä sitä käytettäisiin, hän lisää.

Neljännes ei ole muuttanut elämäänsä

Tekemättömiäkin ympäristötekoja riittää. Tuulisähköön on siirtynyt vain 4 prosenttia ja lähellä tuotetun kasvisruuan käyttöön 6 prosenttia. 26 prosenttia vastaajista sanoo, että ei ole muuttanut elämäänsä suuremmin ilmasto- ja ympäristöhaittojen vähentämiseksi ja 7 prosenttia ilmoittaa, ettei ole tehnyt mitään.

Elise Jakobsson on ympäristöasioiden kanssa tekemisissä myös työnsä puolesta: isännöintitoimistossa neuvotaan asukkaita päivittäin muun muassa kierrätyksessä ja jätteiden lajittelussa.

- Täytyy sanoa, että nuoret ihmiset ovat kiinnostuneita, samoin vanhemmat. Siinä välissä on kuitenkin vielä sellaisia kiireisiä työihmisiä, jotka eivät ajattele kuin että pistetäänpäs nyt roskat tuonne. Mutta kyllä kaikki ikäryhmät ovat nykyään entistä valistuneempia.

Pekka Koivisto vahvistaa vanhemman polven kiinnostuneisuuden kierrätykseen.

- Meillä kerätään kaikkea vanhaa ja käytetään sitten uudelleen. Sen olen huomannut, että yksi sukupolvi jäi väliin, mutta seuraavalle ne tavarat taas kelpaavat.

Onnellisuusbarometrin kysely tehtiin marras-joulukuun vaihteessa ja siihen vastasi hiukan yli 3000 täysi-ikäistä suomalaista.

Lue myös:

    Uusimmat