Suomalaiset pitävät väestönsuojia tärkeinä

Suomalaisten mielestä väestönsuojien rakentaminen on tärkeää. Näin ajattelee lähes 80 % kansalaisista Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämään kyselytutkimuksen mukaan.

Kyselytutkimuksessa 79 % vastasi pitävänsä väestönsuojien rakentamista hyvin tai jokseenkin tärkeänä. Sen sijaan turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko ei käsittele riittävän laajasti väestönsuojelua ja muiden poikkeusoloihin liittyvien valmiuksien kehittämistarpeita.

SPEK painottaa, että väestönsuojelu ei saa unohtua puolustussuunnitelmista, sillä sotilaallisissa konflikteissa siviiliväestö on aina ollut suurin kärsijä. Pelastustoimi ja väestönsuojelu eivät kuitenkaan ole tuoreessa valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa esillä yhtä selkeästi kuin sotilaalliset maanpuolustusjärjestelyt.

Onko eduskunnalla riittävästi tietoa?

- Pelastustoimen ja väestön suojaamisen järjestelyt ovat ratkaisevia myös sotilaallisen voiman käytön tilanteissa, SPEKin toimitusjohtaja Kimmo Kohvakka tähdentää.

- Onko eduskunnalla käytettävissään selonteon pohjalta riittävästi informaatiota kansallisen turvallisuusjärjestelmän kokonaisuuden käsittelyyn, Kohvakka huolehtii.

Kohvakka toteaa, että Suomessa on kansainvälisesti verrattuna korkeatasoinen väestönsuojelujärjestelmä, eikä sen kannata antaa rapautua.

- Kun selonteossa nyt esitetään puolustushallinnon kehittämisen suuntalinjat taloudellisine voimavaroineen, yhteiskunnalliseen keskusteluun on saatava myös muiden alojen voimavarojen kehitystarpeet, Kohvakka jatkaa. Erityisen tärkeää tämä on pelastustoimen ja väestönsuojelun osalta, joiden kustannuksista kunnat ja yksityinen sektori kantavat suuren vastuun.

Väestön suojaamisen kehittämisessä keskeistä on pohtia pitkän aikavälin turvallisuuskehitystä sekä muitakin kuin sotilaallisiin uhkiin liittyviä väestön suojaamistarpeita. Tulevaisuudessa väestön suojaamismenetelmien merkitys tulisi selvittää muun muassa nopeasti kehittyvien kemikaalionnettomuuksien tai sään ääri-ilmiöiden varalta. Tällöin esimerkiksi sisälle, kuten koteihin, suojautumista varten kehitettävät ratkaisut voivat osoittautua arvokkaiksi.

SPEK teetti syksyllä 2008 kyselytutkimuksen ihmisten suhteesta omatoimiseen varautumiseen ja lähiympäristön turvallisuuteen. Suomen Kyselytutkimus Oy haastatteli lokakuun aikana tuhatta henkilöä, jotka olivat iältään 15-79 -vuotiaita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat