Mainos

Suomalaiset pitävät poliiseista

Suomalaiset pitävät poliisia arvossa yli yhteiskunnan muiden instituutioiden, käy ilmi Yleisradion TV-uutisten teettämästä mielipidemittauksesta.

Sunnuntai-iltana julkaistun mittauksen mukaan poliisin ohella arvoa annetaan paljon koululaitokselle ja yliopistolaitokselle. Sen sijaan poliittisten instituutioiden arvostus on pohjamudissa. Lähes joka kolmas suomalainen ei arvosta lainkaan poliittisia puolueita.

Taloustutkimus haastatteli TV-uutisten toimeksiannosta elokuun alkupuolella tuhatta henkilöä eri puolilla maata. Heille annettiin eri instituutioiden kohdalla vaihtoehdoiksi vastata, arvostaako erittäin paljon, melko paljon, ei osaa sanoa, arvostaa melko vähän tai ei arvosta lainkaan.

Poliisia arvosti erittäin paljon 43 prosenttia vastanneista. Kun mukaan lasketaan melko paljon poliisia arvostavat, on mukana jo yhdeksän kymmenestä suomalaisesta. Koululaitosta arvostaa erittäin paljon 35 prosenttia vastaajista, mutta yhteensä arvoa antaa sillekin yhdeksän kymmenestä.

Arvostuksen kärkipäässä ovat myös yliopistolaitos, puolustusvoimat, pelastusarmeija, Yleisradio, oikeuslaitos kokonaisuudessaan ja Suomen Tietotoimisto. Niitä arvostaa yli 70 prosenttia vastanneista.

Korkeimman oikeuden arvostus on alle oikeuslaitoksen yleisen arvostuksen, mutta arvoa sille antaa kuitenkin kaksi kolmesta suomalaisesta. Samaan lukuun pääsevät myös presidentti ja kirkko sekä lähelle myös Suomen Pankki.

Ammattiyhdistysliikettä, syyttäjälaitosta, valtionyhtiöitä ja valtiovarainministeriöitä arvostaa vielä yli puolet vastanneista. Lehdistö ja pankit jäävät 50 prosenttiin ja vakuutusyhtiöt työvoimaviranomaiset, eduskunta, hallitus, oman kunnan kunnallishallinto ja veroviranomaiset senkin alle.

Euroopan unionia arvostaa erittäin paljon kuusi prosenttia ja melko paljon 29 prosenttia. Hännänhuippuna ovat poliittiset puolueet, joita arvostaa erittäin paljon kaksi prosenttia ja melko paljon 15 prosenttia. Peräti 30 prosenttia sanoo, ettei arvosta poliittisia puolueita lainkaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.