Suomalaiset pitävät EU:n rahoitusneuvotteluiden tulosta huonona

Kansalaisten mielestä Suomi epäonnistui EU:n rahoitusneuvotteluissa ennen vuodenvaihdetta. MTV3:n kyselyssä peräti 75 prosenttia vastaajista pitää neuvottelutulosta huonona.

Uuden budjettiarvion mukaan Suomen maksut EU:lle kasvavat 12 prosenttia ja vastaavasti tulot putoavat kuusi prosenttia nykytasosta tulevina vuosina. Suomea Brysselin neuvotteluissa edustanut ulkoministeri Erkki Tuomioja piti neuvottelutulosta tyydyttävänä, mutta kansa on toista mieltä.

MTV3:n kyselyssä erittäin hyvänä tulosta pitää vain prosentti ja hyvänäkin vain kaksi prosenttia vastaajista. Noin viidennes suomalaisista pitää tulosta tyydyttävänä. Peräti 75 prosenttia on sitä mieltä, että tulos on huono tai erittäin huono. EU-tutkijan mielestä luku on yllättävän suuri.

- Jos puolet olisi ollut sitä mieltä, niin se olisi ollut kohtuullista, kun ajattelee, että meillä on kuitenkin EU:hun kriittisesti suhtautuvia vain noin 25 prosenttia. Siihen verrattuna kyllä tuo on aika iso, toteaa EU-tutkija Peter Ekholm.

Kohonneiden maksujen ja pienentyneiden tulojen myötä viivan alle jää vuosittain noin 255 miljoonaa euroa vähemmän kuin nykyään. Saman kohtalon kokivat muutkin vanhat jäsenmaat, sillä vuonna 2004 unioniin liittyneiden maiden talouden parantaminen vaatii paljon rahaa.

- Hirveästi puhutaan siitä, että raha menee byrokratiaan. Ja aika paljon tietysti puhutaan siitä, että maatalouden osuus on niin suuri, mutta minä luulen, että tämä on ohimenevä vaihe. Kun hallitus tekee selväksi, että mihin sitä rahaa menee, tilanne varmasti paranee, Ekholm jatkaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 13.01.2006)

Lue myös:

    Uusimmat