Suomalaiset parisuhteet melko onnellisia

Vastoin yleistä käsitystä suomalaiset ovat melko tyytyväisiä parisuhteisiinsa.

Väestöliiton Parisuhdeonnen avaimet ja esteet –perhebarometrin mukaan suomalaiset ovat EU-vertailussa kärjessä sekä onnellisuudessa että tyytyväisyydessä elämään. Vain joka viides parisuhde ei ole ollut onnellinen.

- Ensikäsitys asiasta, mikä julkisuuden perusteella on syntynyt, että suomalaisten parisuhteissa olisi paljon ongelmia, niin se ei näytä nyt normaalisti pitävän paikkansa. Noin 4/5 parisuhteissa elävistä kokee parisuhteensa vähintäänkin melko tyydyttäväksi ja semmoinen 1/3 hyvin onnelliseksi. Eli keskimäärin ottaen suomalaisilla parisuhteilla menee oikein hyvin ja molemminpuolista rakkauttakin kokee noin 90% parisuhteessa elävistä, sanoo Tutkimusprofessori Osmo Kontula MTV:n uutisille.

Rakkaus on tärkeintä

Tunne molemminpuolisesta rakkaudesta on ollut hyvin yleinen suomalaisissa parisuhteissa. Suhdetta jatketaan kuitenkin vain niin kauan kuin rakkautta riittää, Kontula sanoo.

Avio-onni on tutkimusaineistojen perusteella kasvanut merkittävästi 1970-luvulta. Tämä johtunee siitä, että onnettomista liitoista erotaan. Vastoin yleistä käsitystä yhteiset vuodet tai eläkkeelle jääminen eivät merkittävästi vähennä parisuhdeonnea. Parisuhdeonni ei ole siten vain uusille suhteille kuuluva oikeus. Nuorten parisuhteet ovat hieman onnellisempia kuin vanhempien.

Parisuhdeonnen saavuttamisen ydinasia on kumppanin onnistunut valinta. Arvojen samankaltaisuus, molemminpuolinen arvostus ja kunnioitus sekä oikeudenmukaisuuden tunne parisuhteessa lisäävät onnen edellytyksiä.

Kontulan mielestä yhteiskunnallisessa hyvinvointia kehittävässä päätöksenteossa täytyisi ottaa huomioon se, että raha ei tuo onnea; jos perheen tai parisuhteen perustoimeentulo on kunnossa, ei lisätuloilla ole enää oleellista vaikutusta onnellisuuteen.

Stressi johtaa eroon

Barometrin mukaan stressi johtaa hyvin usein eroon. Miehille lapsen syntymä saattaa olla kova paikka. Seksin määrän väheneminen aiheuttaa myös ongelmia. Stressiä tulee myös taloudellisen tilanteen huononemisesta, vaikka raha ei takaakaan rakkautta. Myös voimakas mustasukkaisuus voi muodostua suureksi riskiksi eroon ajautumiselle. Huonosta suhteesta eroaminen on lisännyt onnea, kun taas hyvästä suhteesta eroaminen tuottaa syvää onnettomuutta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat