Suomalaiset pakkautuvat kaupunkeihin: Trendi kiihtyy

Suomen kunnat jakautuvat jyrkästi voittajiin ja häviäjiin muuttoliikkeessä. Muuttoliiketutkija Timo Aron analyysin mukaan suomalaiset pakkautuvat yhä tiiviimmin Etelä- ja Lounais-Suomen isoihin kaupunkeihin ja niiden kehyskuntiin.  

Helsinki on suurin muuttomagneetti. Vuosien 2009–2013 aikana Helsinkiin on muuttanut yli 11 600 uutta asukasta. Myös Tampere, Oulu, Turku ja Kuopio vetävät asukkaita.  

– Suurten kaupunkiseutujen alueella asuu jo 4,8 miljoonaa ihmistä eli 90 prosenttia väestöstä. Suomalaisten pakkautuminen suurimmille kaupunkiseuduille on jatkunut jo pitkään, mutta viimeisen viiden vuoden aikana trendi näyttää kiihtyneen, Aro kertoo.  

Pienemmät kaupungit autioituvat

Kun keskuskaupungit ja kehyskunnat keräävät uusia asukkaita, muu Suomi tyhjenee hiljalleen. Suomen kunnista ja seuduista peräti kaksi kolmasosaa on muuttotappiollisia. 

Eniten asukkaita ovat menettäneet Kajaani, Kouvola, Raahe ja Kemi, joista on tarkasteluajankohtana muuttanut muualle 1000–1500 asukasta.  

Nuoret ovat kaupungistumisen eturintamassa. He muuttavat opiskelemaan suuriin kaupunkeihin, ja valmistuttuaan he jäävät helposti kasvukeskusten suurille työmarkkinoille. 

Lue myös:

    Uusimmat