Mainos

Suomalaiset ottavat nyt hanakasti asuntolainaa

Asuntokauppa on viime aikoina käynyt erittäin vilkkaana. Etenkin pankkilainojen matalat korot ovat houkutelleet asunnonvaihtajia kaupoille, ja kysynnän kasvaessa myös asuntojen hinnat ovat lähteneet lievään nousuun.

- Kesälomien jälkeen käyntimäärät olivat aika räjähdysmäiset. Yhtäkkiä asuntoesittelyissä oli sitä porukkaa aivan mielettömästi, kuvailee Kiinteistömaailman myyntineuvottelija Ossian Johansson.

Suomen Pankin mukaan kotitaloudet ottavat nyt asuntolainaa erittäin hanakasti. Syyskuussa uusia lainoja nostettiin 1,5 miljardin edestä eli 180 miljoonaa euroa enemmän kuin elokuussa.

Taustalla on poikkeuksellisen alas vajonnut asuntolainasopimusten keskikorko, joka oli syyskuussa vain 2,1 prosenttia. Samaan aikaan myös kuluttajien luottamus talouteen on kokenut huiman nousun

- Asuntolainojen viitekorot meillä ovat yleensä hyvin lyhyitä markkinakorkoja, ja ne ovat laskeneet voimakkaasti viime aikoina. Samaan aikaan näyttää olevan merkkejä siitä, että pankkien välinen kilpailu on vähitellen vironnut. Se on jossain määrin näyttänyt kääntäneen tämän marginaalien nousupaineen laskupaineeksi, sanoo Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston johtava neuvonantaja Veli-Matti Mattila.

Talouden realiteetit eivät kuitenkaan asuntomarkkinoiden hintakehitystä vielä tue.

- Talouden tila on edelleen vaikea, ja ennusteiden mukaan se ei tule siitä kovin nopeasti helpottumaan. Työttömyys on edelleen nousussa, ja nämä ovat tekijöitä, jotka varmaan jatkossa ovat ikään kuin toisessa vaakakupissa vaikuttamassa hintakehitykseen, Mattila arvioi.

Katso Pekko Ylösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.