Mainos

Suomalaiset, nyt törsäämään!

Suomalaisten usko talouteen on romahtanut, ja OP-Pohjolan arvio Suomen talouskasvusta on pessimistinen: pahimpien uhkakuvien mukaan kasvu saattaa tyrehtyä loppuvuonna lähes tyystin.

Tavallisen kuluttajan ei kuitenkaan kannata vajota epätoivoon talouden alamäen myötä, sillä pelon lietsonta voi kiihdyttää talouskasvun syöksyä.

Kansantaloustieteen professori Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta muistuttaa, että kuluttajat voivat omalla käyttäytymisellään vaikuttaa talouskasvuun.

– Jos ihmiset siirtävät vaikkapa asunnon hankintaa, auton vaihtoa tai lomamatkaa sen takia, etteivät tiedä tulevaisuudesta, niin toki se vaikuttaa talouteen. Ihmisten kulutus heikkenee, mikä sitten on omiaan edesauttamaan talouskasvun hidastumista, Pohjola varoittaa.

Myös OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen on samoilla linjoilla. Hän kehottaa kotitalouksia tekemään päätöksensä ennen kaikkea oman tilanteensa pohjalta. Talouden epäonni on toisen onni: jos oma talous on vakaalla pohjalla, huonot talousnäkymät voivat tuoda mukanaan odottamattomia onnenkantamoisia.

– Jos näyttää siltä, että taloudessa muutoin menee heikosti, niin se tietää mahdollisuuksia niille, jotka kokevat olevansa turvassa suhdannevaihteluilta. Tällaisissa tapauksissa ainakaan ei ole mitään syytä jarrutella, vaan mahdollisuudet kannattaa käyttää hyödyksi, Heiskanen rohkaisee.

Heiskasella on huonoista talousuutisista huolestuneille lohdullisia sanoja. Esimerkiksi asuntovelallisten ei pidä kantaa huolta korkojen noususta, ja inflaation hidastuminen puolestaan parantaa palkansaajien ostovoimaa.

– Monen kotitalouden osalta talouden näkymät ensi vuoden osalta ovat jopa paremmat kuin mitä ne tänä vuonna olivat, Heiskanen ennustaa.

Myös professori Pohjola povaa parempia aikoja.

– Ainahan näitä hidastumia seuraa ennen pitkää talouskasvun kiihtyminen, ja taantumaa nousukausi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.