Suomalaiset, nyt tarkkoina – laaja uhka verkkopankeissa

Keskusrikospoliisi kehottaa kaikkia suomalaisia verkkopankkien käyttäjiä erityiseen varovaisuuteen.

Sen mukaan suomalaispankkeihin kohdistuu nimittäin jälleen uhka laajasta verkkohyökkäysaallosta, josta voi aiheutua pankkien asiakkaille huomattavia taloudellisia vahinkoja. Poliisin arvion mukaan mahdolliset hyökkäykset alkavat ennen joulua.

– Olemme havainneet, että suomalaisia verkkopankkeja kohtaan suunnitellaan verkkohyökkäystä. Mukana on myös muiden maiden pankkeja, rikoskomisario Timo Piiroinen kertoo MTV Uutisille.

Hänen mukaansa verkkohyökkäysten tekijät ovat tyypillisesti järjestyneitä rikollisryhmiä, joita on vaikea saada kiinni. Rikolliset pääsevät rahoihin käsiksi tietokoneelle asennetun haittaohjelman avulla.

– Jos asiakas käyttää haittaohjelman takia saastunutta tietokonetta, rikollinen voi päästä pankkitietoihin helposti käsiksi, kun asiakas kirjautuu verkkopankkiin. Verkkoyhteys voidaan kaapata, jolloin asiakas luulee asioivansa pankin kanssa.

– Käytännössä asiakas onkin yhteydessä rikolliseen, joka käyttää asiakkaan antamia pankkitietoja laittomien tilisiirtojen toteuttamiseen, Piiroinen toteaa.

"Tietoturvasta huolehdittava"

Keskusrikospoliisi tutkii yhä vuosien 2011-2012 välillä tapahtunutta massiivista verkkohyökkäystä, jossa sadoilta suomalaistileiltä anastettiin yhteensä satoja tuhansia euroja rahaa.

Poliisin mukaan paras keino suojautua hyökkäyksiltä on pitää tietokoneiden tietoturva ajan tasalla.

Finanssialan Keskusliitto penää myös asiakkaiden vastuuta.

– Jos verkkopankkia käyttää, kaikkiin poikkeamiin tulee reagoida nopeasti. Suomalaisten verkkopankkien yhteys ei katkea kesken kaiken, eikä siihen tule ilmoituksia huollosta tai häiriöstä. Silloin on verkkopankkiyhteys välittömästi katkaistava ja otettava mahdollisesti yhteys pankkiin, johtaja Risto Karhunen sanoo Finanssialan Keskusliitosta.

Lue myös:

    Uusimmat