Suomalaiset naiset rehellisinä: Näin monta lasta oikeasti haluaisin

Erilaiset äidit -sarja saa AVAlla aikaan paljon keskustelua erilaisista perheistä – ja tietysti äitiydestä. AVAn tuore kysely selvitti, kuinka monesta lapsesta suomalaiset naiset haaveilevat.

Toiset ovat päättäneet, etteivät halua koskaan tulla äideiksi ja toiset haaveilevat suurperheestä, mutta kuinka monta lasta suomalainen nainen keskimäärin haluaa?

Se, että haaveilee tietystä määrästä lapsia, ei kuitenkaan aina ota toteutuakseen: haluamattaan lapsettomia on paljon ja aina elämä ei muutenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan. AVAlaiset antoivat kuitenkin tällä viikolla haaveilleen siivet ja paljastivat, kuinka monesta lapsesta he unelmoivat.

Väestöliiton tilastojen mukaan suomalaisperheiden lapsiluku on keskimäärin noin 1,8. Pelkkä lapsiluku ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä lasten saannissa on Suomessa nähtävissä kaksi erilaista trendiä: sekä lapsettomuus että suurperheiden määrän lisääntyminen.

Unelmien lapsiluku on AVAn kyselyn mukaan...

Kolme lasta – 31 prosenttia

Kaksi lasta – 28 prosenttia

Neljä lasta – 14 prosenttia

En halua yhtään lasta – 11 prosenttia

Kuusi lasta tai enemmän – 8 prosenttia

Yksi lapsi – 5 prosenttia

Viisi lasta – 4 prosenttia


"Minusta täydellinen lapsiluku on..."

AVAlaiset kertoivat rohkeasti siitä, millaisia haaveita heillä on äitiyttä koskien. Perustelut jakautuivat tasaisesti eri lapsilukujen kesken, mutta erityisen moni uskoo, että sisaruskatraasta on seuraa toisilleen.

"Oman elämän eläminen on tärkeämpää kuin lapset. Maailma on suuri paikka ja siellä on paljon nähtävää ja koettavaa: lasten saanti pilaa tuon kaiken. Vanhana voin sanoa, että minä näin, koin ja elin, kun naapurituolissa kiikkuva mummo ei ole nähnyt mitään muuta kuin hiekkalaatikon eikä kokenut muuta kuin vaipanvaihdon."

"En halua yhtään biologista lasta. Suomessa ja ulkomailla on paljon lapsia vailla kotia. Kenenkään lapsen ei tulisi asua laitoksessa, vaan ensisijaisesti omien vanhempiensa luona, mutta jos tämä ei syystä tai toisesta ole mahdollista, jonkun rakastavan ja huolehtivan aikuisen kotona."

"En halua lapsia, koska minulla on hirvittävä raskaus- ja synnytyspelko. En ole myöskään lapsista siinä määrin kiinnostunut, että hankkisin itse lapsia."

"Yksi lapsi saa kaiken huomion ja vanhemmillekin jää aikaa tehdä muuta joskus, kun ei ole aina pieniä. Miksi yhdestä lapsesta kasvaisi itsekäs? Eivät ainakaan minun tuntemat aikuiset, jotka ovat ainoita lapsia, ole itsekkäitä tai huonompia millään tavalla, kuin ne joilla on sisaruksia."

"Kaksi lasta olisi juuri sopiva määrä: olisi seuraa kummallekin ja oppisivat muksut jakamaan asioita. Nyt tulossa esikoinen ja mies on sitä mieltä, että se riittää. Saattaahan se muksukuume iskeä sitten, kun on esikoinen vähän isompi."

"Neljä lasta. Meillä on neljä lasta ja on vaan kivaa sekä ihanaa seurata lapsien kasvua ja oppimista. Ääntä talossa joskus ehkä liikaakin mutta en päivääkään vaihtaisi pois!"

"Yhden prinsessan voisin poikaporukan jatkoksi haluta, neljä lasta meillä on siis ennestään."

"Meidän uusioperheen lapsiluku on viisi, ja se tuntuu todellakin sopivalta. Minun yksi, mieheni kolme ja yksi yhteinen. Me emme muuta kaipaa."

"Kuusi lasta on hyvä määrä. Eri ikäiset lapset koulivat ja kasvattavat toisiaan sekä vanhempiaan. Opitaan eri tavalla vastuuntuntoa ja toisten huomioonottamista. Vaikka arki olisi välillä työntäyteistä, sen rakkauden määrä jonka lapsiltaan saa korvaa tuhatkertaisesti menetetyt vauvavuosien yöunet."

"Kuusi lasta on meille hyvä luku. Mahtavat sisarussuhteet, huolenpitoa, kannustamista, yhteenkuuluvuutta, elämän ääniä ja hymynaamoja!"

Kyselyyn vastasi 816 AVAlaista.


Twiittaa sarjasta Twitterissä hashtagillä #erilaisetäidit. Keskustele Erilaiset äidit -sarjasta ohjelman Facebook-sivulla

Katso Erilaiset äidit -sarjan kolmas jakso: Perhe Vaissi

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja