Mainos

Suomalaiset naiset juopottelevat yhä enemmän

Suomalaiset naiset juovat yhä enemmän ja useammin alkoholia. Korkeasti koulutetut naiset juovat muita keskimääräistä useammin.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisessa julkaistut Stakesin ennakkotiedot kertovat, että suomalaisten naisten alkoholin käyttö on lisääntynyt noin 14 prosentin vuosivauhdilla. 15 vuotta täyttäneet naiset juovat puhdasta alkoholia 6,5 litraa vuodessa. Vuonna 2000 vastaava määrä oli noin viisi litraa. Miesten kulutus on pysynyt noin 17 litrassa.

Naisten lisääntynyt juopottelu näkyy A-klinikoiden asiakaskunnassa. Teuvo Peltoniemi A-klinikkasäätiöltä sanoo, että tällä hetkellä asiakaskunnasta joka kolmas on nainen. Vielä reilu vuosikymmen sitten naisten osuus oli muutama prosentti. Peltoniemi ihmetteleekin sitä, ettei naisten juomisen lisääntyminen 2000-luvulla juurikaan näy huostaanottojen määrässä. Yhä useampi lapsi elää alkoholin hallitsemassa perheessä. Ja yhä useampi sikiö vaurioituu äitinsä alkoholin käytöstä. Arvioiden mukaan jopa kolme prosenttia raskaana olevista naisista käyttää runsaasti alkoholia.

Korkeasti koulutetut naiset juovat useammin

Suomalaisista yli 90 prosenttia juo viinaa. Alkoholin käyttäjien määrä ei kuitenkaan ole olennaisesti noussut vaan yksittäisen ihmisen kuluttama määrä on kasvanut.

Stakesin erikoistutkija Heli Mustonen uskoo, että alkoholia kuluu sitä enemmän mitä miesvaltaisemmalla alalla nainen työskentelee. Kyse ei ole niinkään tasa-arvon tavoittelusta vaan edustustilaisuudet vain johtavat yhtenevään käyttäytymiseen. Myös äitiyden ja uran yhdistäminen saattaa aiheuttaa naiselle stressiä ja lisätä sitä kautta myös alkoholin käyttöä. Naisista useimmin alkoholia käyttävät juuri korkeasti kouluttauttautuneet ylemmät toimihenkilöt, kun taas työntekijät ottavat harvemmin mutta rajummin.

Tilanne pahenemassa

Tutkijat uskovat naisten juomisen lisäntyvän entisestään maaliskuun jälkeen, jolloin veroale laskee alkoholin vähittäishintoja viidenneksellä.
Tutkijoiden mukaan viinan kulutus on suoraan verrannollinen sen saatavuuteen. Yhden prosentin hinnankorotus vähentää alkoholin kulutusta yhdellä prosentilla.

Psykiatrian professori Jari Tiihonen uskoo kuitenkin optismistisesti siihen, että suomalaiset oppivat hillityn juomatavan ehkä sadan vuoden kuluessa.

- Sitä ennen pitää oppia tulevista ylilyönneistä kantapään kautta, Tiihonen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.