Mainos

Suomalaiset matkustavat ja kuljettavat paljon

Suomalaiset liikkuvat, matkustavat ja kuljettavat enemmän kuin muut eurooppalaiset. Vain tanskalaiset ja italialaiset matkustavat enemmän kuin suomalaiset. Tavarankuljetuksissa suomalaiset ovat kärkisijalla. Liikenneministeriön teettämässä tutkimuksessa vertailtiin Suomen ja muiden EU-maiden henkilö- ja tavaraliikennettä.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset liikkuvat keskimäärin 14 500 kilometriä vuodessa, kun jalankulku ja pyöräily lasketaan mukaan. EU-maiden keskiarvo on 1500 kilometriä vähemmän. Henkilöliikenteen määrä on kuitenkin kasvanut Suomessa muuta Eurooppaa hitaammin vuosina 1970-96.

Laman aikana henkilöliikenteen kasvu Suomessa pysähtyi ja kääntyi jopa laskuun, toisin kuin muualla Euroopassa. Esimerkiksi voimakkaassa kasvussa ollut tieliikenne lisääntyi tutkimusaikana Suomessa 113 prosenttia, kun se koko EU:ssa kasvoi lähes 140 prosenttia. Sen sijaan rautateiden henkilöliikenne kasvoi Suomessa kaksi kertaa nopeammin kuin EU:ssa.

Tavaraa kulkee eniten EU:ssa

Tavaraa Suomessa kuljetetaan eniten Euroopassa. Tonnikilometrejä kertyy 70 prosenttia EU:n keskiarvoa enemmän. Tavaraliikenteen kasvu sekä Suomessa että EU:ssa on vuosittain ollut lähellä bruttokansantuotteen kasvuvauhtia. Maanteillä kasvu on ollut tätäkin nopeampaa. Tavaraliikenne toipui lamasta henkilöliikennettä nopeammin.

Tavaraliikenteen määrä palasi lamaa edeltäneelle tasolle vuonna 1994, kun henkilöliikenteessä tähän päästiin vasta vuonna 1997. Tutkimuksen mukaan asukastiheydellä ei ole juurikaan vaikutusta henkilöliikenteen määrään, vaan ratkaisevaa on maan taloudellinen kehittyneisyys. Sen sijaan harva asutus ja etäisyys markkinoista lisäävät tavarankuljetuksia, erityisesti rautateillä.

Suomi edellä ympäristöasioissa

Tutkimuksessa vertailtiin myös liikenneturvallisuutta ja liikenteen ympäristöystävällisyyttä. Suomen liikenne osoittautui muita ympäristöystävällisemmäksi ja liikenneturvallisuus on parantunut muita EU-maita nopeammin. Tavarasta kolmannes kuljetetaan rautateitse tai vesitse, kun EU:n keskiarvo on viidennes.

Yhdysvaltoihin verrattuna Euroopassa liikutaan ja kuljetetaan vähän. Henkilöautoa suosivat amerikkalaiset liikkuvat kaksi kertaa eurooppalaisia enemmän ja kuljettavat tavaraa neljä kertaa enemmän. Tutkimuksen mukaan syitä eroon ovat amerikkalainen yhdyskuntarakenne, riippuvuus autosta kulkuvälineenä ja liikkumisen halpuus.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.