Suomalaiset matkailevat ulkomaille

Suomalaisten ulkomaan matkailu kasvoi viime vuonna voimakkaasti jo toista vuotta peräkkäin. Kotimaan matkailu ei tunnu olevan kilpailukykyinenulkomaan kohteiden kanssa, sillä suomalaiset matkailivat kotimaassa vähemmän kuin viime vuonna. Pohjois-Suomi on silti pitänyt pintansa suosituimpana kotimaan kohteena.

Suomalaisten ulkomaanmatkailu kasvoi jälleen viime vuonna. Kasvua edellisvuoteen oli 14 prosenttia, kertoo Tilastokeskuksen matkailututkimus viime vuodelta. Ulkomaanmatkailu kasvoi jo toisena vuonna peräkkäin. Sen sijaan kotimaassa suomalaiset yöpyivät hieman aikaisempaa vähemmän. Kanariansaaret oli edelleen suomalaisten suosituin ulkomaan matkailukohde. Vuonna 1996 Kanarialla lomaili yli 300000 suomalaista eli suunnilleen saman verran kuin keskimäärin huippuvuosina 1988-91. Matkailu vilkastui myös Välimeren alueelle. Manner-Espanjassa lomaili viime vuonna lähes 100000 suomalaista; samoin Kreikassa ja Turkissa. Myös Aasiaan ja Kaukoitään reissattiin edellisvuotta enemmän.

Lähialueista suosituin kohde oli viime vuonna Ruotsi, mutta Viron ja Venäjän matkat olivat kuitenkin selvästi nousussa. Koko 90-luvun kasvanut laivamatkailu osoitti viime vuonna hiipumisen merkkejä, sillä yöpymisen sisältävien laivaristeilyjen määrä kääntyi kahden prosentin laskuun. Ulkomaille tehtiin matkoja ennen kaikkea talvella, sillä kesämatkailu jäi edellisvuoden tasolle. Kaikkiaan ulkomaille tehtiin viime vuonna noin 6 miljoonaa vapaa-ajan matkaa, joista eripituisia laivaristeilyjä oli noin 4 miljoonaa. Kokonaisuudessaan ulkomaan matkailu on vielä noin viidenneksen jäljessä 80- ja 90-lukujen taitteen huippuluvuista. Pitkien ulkomaanmatkojen keskimääräiset menot olivat viime vuonna henkilöä kohden 4700 markkaa; kotimaassa matkailija käytti viikossa noin 1500 markkaa.

Kotimaan matkailu väheni parin prosentin verran edellisvuodesta. Eniten laskivat kotimaan yöpymiset, joita kirjattiin 500000 vähemmän kuin vuonna 1995. Kotimaan matkoilla suomalaiset yöpyivät yhteensä yli 8 miljoonaa kertaa, joista useimmin yövyttiin hotelleissa. Hotelliyöpymisten määrä lisääntyi viime vuonna kolme prosenttia samalla kun leirintäaluilla yöpyminen vähentyi 13 prosenttia. Pohjois-Suomi oli edelleen matkailullisesti vetovoimaisin, sillä kolmasosa pitkistä kotimaanmatkoista tehtiin viime vuonna Lapin lääniin ja kymmenesosa Oulun lääniin. Loput matkoista jakaantuivat tasaisesti muihin lääneihin. Turun ja Porin lääniin niin lyhyet kuin pitkätkin kotimaanmatkat vähenivät; sen sijaan Hämeen ja Kuopion lääniin tehdyt lyhyet matkat lisääntyivät. Suhteellisesti eniten pitkiä kotimaanmatkoja tekivät Uudenmaan läänin asukkaat.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan viime vuonna noin 3,1 miljoonaa suomalaista teki ainakin yhden yöpymisen sisältäneen matkan. Yleisin matkatyyppi oli kotimaassa tehty matka omalle mökille tai sukulaisten ja tuttavien luo. Suhteellisesti eniten matkoja tekivät hyvätuloiset, korkeasti koulutetut henkilöt. Risteilyjä lukuunottamatta eri väestöryhmien väliset erot matkailussa näyttäisivät tilastojen valossa kasvaneen. Lähes joka toinen ylemmistä toimihenkilöistä teki matkan ulkomaille, mutta työntekijöistä ulkomailla oli viime vuonna käynyt vain 15 prosenttia. Iän mukaan jaoteltuna eniten matkailu kasvoi 45-64-vuotiaiden ikäryhmässä. Pääkaupunkiseudun asukkaista lähes puolet oli viime vuonna ulkomaanmatkalla.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat