Mainos

Suomalainen luottaa julkiseen terveydenhuoltoon – vaikkei tiedä, mitä se tarjoaa

Finanssialan Keskusliiton teettämään tutkimukseen vastanneista noin 60 prosenttia sanoo julkisen terveydenhuollon takaavan riittävät palvelut sairauksien varalta. Tämä siitäkin huolimatta, että sama tutkimus kertoo, ettei enemmistö tiedä, mitä palveluja julkinen terveydenhuolto tarjoaa. 

- Tällä hetkellä tilanne ei ole riittävän selkeä. Ihmiset eivät tunne julkisen turvan riittävyyttä ja mitä palveluja verovaroin tuotettuna on tarjolla, sanoo Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. 

Tutkimuksessa selkeä enemmistö uskoi myös, ettei lakisääteinen eläketurva takaa riittävää toimeentuloa vanhuudessa. Tällä hetkellä tyypillisin keino täydentää eläkeajan toimeentuloa on hankkia oma tai sijoitusasunto. Suosittuja tapoja ovat myös säästäminen ja sijoittaminen. 

”Suomalainen on rikkaimmillaan kuolinpäivänsä aamuna” 

Piia-Noora Kaupin mukaan yhteiskunnan pitäisi kannustaa selkeästi enemmän varautumaan vanhuuteen omatoimisesti. Hän pitää nykyistä pitkäaikaissäästämistä koskevaa lainsäädäntöä epäonnistuneena. 

- Jos haluaa täydentää työeläkettään täysin itsemaksetulla elinikäisellä eläkkeellä, niin tällainen tuote ei verotussyistä ole mahdollinen. Ostaessaan kertamaksuisen ostoeläkkeen joutuu maksamaan tuloveroa myös oman omaisuuden palauttamisesta itselle. Lakia pitäisi ehdottomasti muuttaa niin, että verotus ei olisi rankaisevaa. Veroa pitäisi maksaa vain tuotteen tuotosta, Kauppi lataa. 

Finanssialan keskusliiton varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari on samoilla linjoilla. 

- Nykyisellä järjestelmällä suomalainen on rikkaimmillaan kuolinpäivänsä aamuna. 

Finanssialan Keskusliiton vakuutustutkimuksen toteuttanut IROResearch Oy haastatteli huhtikuussa tuhatta 18-79 -vuotiasta suomalaista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.