Mainos

Suomalaiset kriisinhallintaharjoituksessa USA:ssa

Harjoituksessa haetaan huippuluokan simulaatiotekniikalla uusia johtamis- ja toimintamalleja kansainvälisten kriisien hallintaan.

Norfolkissa Yhdysvalloissa on meneillään monikansallisten kriisinhallintaoperaatioiden MNE4-harjoitus, johon osallistuu ensimmäistä kertaa myös suomalaisia ja ruotsalaisia upseereja.

Muut osallistujat ovat amerikkalaisten lisäksi Britanniasta, Saksasta, Ranskasta, Kanadasta sekä Australiasta. Harjoituksessa haetaan huippuluokan simulaatiotekniikalla uusia johtamis- ja toimintamalleja kansainvälisten kriisien hallintaan.

Kymmenen suomalaisupseeria eivät ole mukana Nato-maiden harjoituksessa käyttämässä keskinäisessä tietoverkossa, mutta osallistuvat muuhun suunnitteluun ja toteutukseen.

Kolmeviikkoista harjoitusta alettiin valmistella toissa vuonna. Osallistujamaiden komentajat vetävät tuloksia yhteen toukokuussa Brysselissä.

-Suomalaisiin suhtaudutaan täällä tasavertaisena kumppanina ja meitä kohtaan osoitetaan merkittävää arvostusta, paikan päällä Norfolkissa vieraillut puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala kiitteli.

Muita kiinnostavat suomalaisten tietotekninen osaaminen ja viranomaisten välinen yhteistyö. Lisäksi suomalaiset ovat saaneet kriisinhallintatehtävissä kiitosta tavastaan toimia siviilien kanssa.

MNE4:llä ja myöhemmin mahdollisesti Afrikassa toteutettavalla MNE 5-harjoituksella haetaan uusia tapoja, joilla eri maiden armeijat ja viranomaiset sekä toisaalta kansalaisjärjestöt voivat tehdä yhteistyötä.

Norfolkiin on kutsuttu myös muun muassa Punaisen Ristin, EU:n ja YK:n eri ohjelmien edustajia.

-Balkanilla on nähty, miten tehotonta yhteistyö voi olla, kun mukana saattaa olla 500 eri toimijaa, Kaskeala kuvasi uuden yhteistyön tarvetta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.