Mainos

Suomalaiset kokeilevat kannabista harvemmin kuin muut EU-nuoret

Kannabistuotteita kokeilleiden nuorten osuus on Suomessa selvästi alhaisempi kuin EU:ssa keskimäärin. EU:n tilastolaitoksen Eurostatin julkaiseman tilaston mukaan Suomen 15-24 -vuotiaista nuorista 19,2 prosenttia on kokeillut kannabispohjaisia huumeita, kun vastaava luku koko EU:ssa on 28,9 prosenttia.

Eniten kannabiskokeiluja harrastetaan tanskalaisnuorison keskuudessa, sillä heistä peräti 47 prosenttia on maistanut hasista tai marihuanaa. Toiseksi eniten kannabiskokeiluja on harrastettu Ranskassa, missä mietoja huumeita on polttanut lähes 45 prosenttia 15-24 -vuotiaista. Liberaalista huumausainepolitiikastaan tunnettu Hollanti sijoittuu Eurostatin vertailussa Britannian jälkeen neljänneksi, sillä sen nuorisosta kannabistuotteita on kokeillut reilut 35 prosenttia.

Vähiten kannabiskokeiluja EU:ssa harrastavat kreikkalaisnuoret, sillä heistä vain vajaat viisi prosenttia on polttanut hasista tai marihuanaa.

Ranskassa polttelu tavanomaisinta

Eurostat selvitti myös, kuinka suuri osa 15-24 -vuotiaista nuorista on polttanut kannabistuotteita viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Tällä tavoin pyritään saamaan parempi kuva kannabiksen polttamisen tavanomaisuudesta, sillä kannabistuotteiden kokeilu jää monien kohdalla ainutkertaiseksi.

Tässä vertailussa ykköseksi nousi Ranska, jonka nuorista kannabista oli viimeisen kuukauden aikana poltellut lähes joka viides. Toiseksi tavanomaisinta kannabistuotteiden käyttäminen näyttää olevan Espanjassa, missä viimeisen kuukauden aikana käyttäneiden osuus oli 15 prosenttia nuorista. Kolmanneksi tavanomaisinta kannabistuotteiden polttaminen on Britanniassa.

Suomessa viimeisen kuukauden aikana poltelleita oli 5,6 prosenttia. EU:n keskiarvo oli tässä vertailussa 11,3 prosenttia.

Eurostatin maaliskuun lopulla julkaiseman tilaston tiedot perustuvat vuoden 2002 lukuihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.