Suomalaiset kannattavat jonkinlaista kuntauudistusta

Suurin osa suomalaisista on valmis muuttamaan hallintorakenteita turvatakseen kuntalaisten palvelut, selviää SuomiAreenalla tänään julkistetusta kyselystä.

Lähes puolet kuntalaisista kannattaa myös vähemmän tärkeiden palveluiden leikkaamista. Vain neljännes olisi enää valmis veronkorotuksiin palveluiden turvaamiseksi.

Kesä ei kuitenkaan ole tasoittanut eduskuntaryhmien puheenjohtajien eriäviä näkemyksiä kuntauudistuksesta ja sen tarpeellisuudesta. Porissa keskustelua herätti hallituksen vaatimus riittävän suurista peruskunnista.

- On mahdoton kuvitella, että syntyisi niin suuria kuntia, että ne yksin pärjäisivät. Kuntien välistä yhteistyötä tarvitaan jatkossakin, ja se hallituksenkin täytyisi tunnustaa, sanoo Kimmo Tiilikainen.

Suuretkin kunnat voivat olla demokraattisia, vakuuttaa puolestaan kokoomuksen Jan Vapaavuori.

- Valta ja vastuu ovat samoissa käsissä. Lisäksi se on demokraattisempaa, eli kansalaiset voivat suoraan valita edustajansa kunnanvaltuustoihin päättämään sen sijaan, että valta karkaa jonnekin isännättömiin himmeleihin.

Keppiä vai porkkanaa?

Palveluiden uudistamiseksi liki kolmannes olisi valmis lisäämään kilpailutusta, mutta siinäkin on ongelmansa.

- Meillä helposti palvelut siirtyvät suurille kansainvälisille firmoille, jotka syövät pienet yritykset, ja sen jälkeen ne pystyvät hinnoittelemaan miten haluavat näitä palveluita, sanoo perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner.

Entinen hallintoministeri, demareiden Jouni Backman piirtäisi myös uudet sairaanhoitopiirien rajat.

- Nykyiset ovat liian pieniä, ja eri puolilla Suomea on suunniteltu isompia piirejä.

Ensin tarvitaan kuitenkin kuntaliitoksia, mutta millä keinoin - siitä hallituspuolueetkin ovat eri linjoilla.

- Itse lupasin viime hallitusohjelman neuvottelujen yhteydessä, että enää ei tule porkkanarahaa juuri sen takia, ettei jäätäisi odottamaan mitään ylimääräistä rahaa, Backman sanoo.

- Kyllä varmaan jonkun tyyppisiä porkkanarahojakin tässä matkan varrella saattaa tulla, mutta ei kuntauudistus siihen voi perustua. Ei voi ajatella niin että kunnille pitää antaa jotain ylimääräistä rahaa, jotta he tekisivät jotain järkevää, toteaa puolestaan Vapaavuori.

(MTV3)

Katso Outi Airolan juttu Porista (Kymmenen uutiset 17.7.2012)

Lue myös:

    Uusimmat