Mainos

Suomalaiset kaipaavat puolueetonta energianeuvontaa

Energian hinnan noustessa energiakysymykset nousevat talon rakentamisessa yhä suurempaan rooliin. Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtajan Juhani Nenosen mukaan puolueetonta energianeuvontaa on vaikea saada.

-Suomen omakotiliitossa järjestettiin toissatalvena useita omakotiasujan energiavaihtoehtoja käsitteleviä tilaisuuksia. Jos arki-iltana Raumalla oli 188 ihmistä paikalla, niin kyllä se todistaa aikamoisesta kiinnostuksesta, toteaa MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Nenonen.

Energia ja lämmityskulut ovat omakotiasukkaille suurin yksittäinen menoerä vuodessa.

-Kun sähkön hinta nousee sitä vauhtia mitä nykyään, niin suoran sähkölämmityksen hinta saattaa olla joillekin yllätys.

Tänään alkavilla Vaasan asuntomessuilla on tarjolla energianeuvontaa energiaklinikan muodossa.

-Tietoa erilaisista lämmitysratkaisuista on olemassa, mutta sitä on vaikea löytää. Tämä on vastaus kuluttajien kysyntään, perustelee asiantuntija Antti Kokkonen asuntomessujen energiaklinikkaa.

Tulisija pakolliseksi jokaiseen omakotitaloon?

Omakotiasujien energiavaihtoehtoja etenkin uusiutuvien energialähteiden osalta tulisi Nenosen mielestä kehittää nopeasti eteenpäin. Hän pitää esimerkiksi erilaisia lämpöpumppuja mielenkiintoisena mahdollisuutena.

-Myös tulisijoja voisi olla omakotitaloissa enemmän. Se on perinteistä, mutta uusiutuvaa energiaa.

-Esimerkiksi Norjassa on määräys että siellä ei saa jättäytyä vain yhden järjestelmän varaan. Siellä edellytetään, että talossa pitää olla tulisijoja. Se olisi järkevää Suomessakin, Nenonen ehdottaa.

Suomessa useat kunnat jo määräävät tulisijan pakolliseksi sähköä päälämmitysmuotonaan käyttäviin taloihin.

Puutarhakaupungit ratkaisuksi tonttipulaan

Suomessa rakennetaan yhä suurempia omakotitaloja kauaksi keskustoista. Pahin este omakotitalon rakentamiseksi lähemmäksi keskustaa on jatkuva tonttipula ja keskustatonttien korkeat hinnat. Nenosen mukaan vika löytyy ennenkaikkea kaavoituksesta ja maankäytöstä.

-Miksi Suomessa ei ole puutarhakaupunkeja? Se voisi olla kompakti alue, missä olisi hyvät liikenneyhteydet, esimerkiksi toimiva raideliikenne. Tämä voisi olla ratkaisu tähän pulmaan, Nenonen toistaa usein julkisuudessa ehdotettua vaatimusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.