Mainos

Suomalaiset joivat ennätysmäärän alkoholia

Suomessa juotiin viime vuonna alkoholia 4,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Eniten kasvoi mietojen viinien kulutus.

Viinapulloja ravintolassa


Ennakkotilastojen mukaan alkoholia juotiin viime vuonna Suomessa sadan prosentin alkoholina yli 38 miljoonaa litraa eli 7,4 litraa asukasta kohti. Kasvua edellisvuoteen oli noin 4,5 prosenttia. Kun mukaan lasketaan matkailijoiden tuomat juomat, kotivalmistus, salakuljetus sekä ulkomailla juotu alkoholi, kokonaiskulutus nousee noin 9,2 litraan asukasta kohti.

Tämä ylittää selvästi aiemman huippuvuoden kulutuksen, joka oli 8,9 litraa asukasta kohden, kerrotaan Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksesta.

Suomalaiset ostavat yhä useammin juomansa kaupasta, ja ravintoloissa alkoholia juotiin jopa hieman aiempaa vähemmän. Kulutuksen kasvuun on vaikuttanut kansalaisten käytettävissä olevien tulojen kasvu, alkoholijuomien hintojen aleneminen sekä saatavuuden paraneminen.

Alkoholin käyttö aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain 470-600 miljoonan euron välittömät kustannukset.

Neljännes miehistä alkoholin riskikäyttäjiä

Joka neljäs suomalaisista 15-69-vuotiaista miehistä arvioidaan Stakesin juomatapatutkimuksessa alkoholin riskikäyttäjiksi. Naisista riskikäyttäjiä on arvion mukaan noin kuusi prosenttia.

Miehistä 42 prosenttia oli juonut ainakin kerran viimeisen 12 kuukauden aikana yhdessä päivässä yli 12 keskiolutta vastaavan määrän alkoholia. Nuorten miesten keskuudessa näin raju ryyppääminen on vielä yleisempää, 20-29-vuotiaista miehistä 63 prosenttia oli kulauttanut kurkkuunsa 12 alkoholiannosta yhden päivän aikana.

Naiset juovat kaikesta kulutetusta alkoholista noin neljänneksen ja täysin raittiiden naisten osuus väestöstä on pudonnut samalle tasolle kuin miestenkin. Naisista humalaan itsensä juovat useimmin alle 20-vuotiaat.

Miesten keskuudessa humalajuominen on edelleen hyvin yleistä. Ns. eurooppalainen juomatapa, joka ei johda humalaan, on hiukan juurtumassa keski-ikäisten ja korkeasti koulutettujen keskuuteen pääkaupunkiseudulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.