Mainos

Suomalaiset innokkaita ilmastoteoissa

LEHTIKUVA

MTV:n uutisten tekemä kysely paljastaa, että suuri enemmistö suomalaisista on jo muuttanut tapojaan vähentääkseen ilmastopäästöjään. Kansalaisten suosikkeja ilmastotekojen listalla ovat turhien valojen sammuttelu (75% vastaajista), jätteiden lajittelu (71% vastaajista) ja energiansäästölamput (61% vastaajista). Yli puolet suomalaisista (57%) sammuttaa virran tietokoneista ja muista kodin sähkölaitteista, kun ei käytä niitä. Asunnon sisälämpötilaa on laskenut 39 prosenttia vastaajista. Neljäsosa suomalaisista on vähentänyt henkilöautolla ajoa ja viidesosa sähkösaunan käyttöä. Vain neljä prosenttia vastaajista ei ole tehnyt mitään ilmastopäästöjensä vähentämiseksi.

- Kyllä selvästi näyttää, että kansalaisten ilmastotietoisuus ja asenteet alkavat muuttua teoiksi, sanoo erikositutkija Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Sen sijaan suomalaiset eivät halua luopua kesämökista tai autosta eivätkä ryhtyä kasvissyöjiksi. Talon lämmitysjärjestelmän vaihtaminen ei sekään ole suosikkilistalla. Vain kolme prosenttia vastaajista ilmoitti ryhtyneensä kasvissyöjäksi. Kesämökistä on luopunut viisi prosenttia vastaajista ja henkilöautosta kuusi prosenttia. Vastaajista viisi prosenttia on vaihtanut talonsa lämmitysjärjstelmän ilmastoystävällisemmäksi.

- Ihan sellaisia absoluuttisia rajanvetoja ei tarvitsekaan tehdä. Voi lisätä ruuan kasvispainotteisuutta tai katsoa, tarviiko mökin lämmityksen olla koko ajan niin kovalla kuin se on, rauhoittelee Ari Nissinen.

Ekosähkö kiinnostaa kansalaisia

Kolme neljästä suomalaisesta on joko valmis vaihtamaan sähkösopimuksensa ekoenergiaan tai on jo tehnyt niin. Vastaajista 63 prosenttia kertoi valmiudestaan vaihtaa ekoenergiaan ja 12 prosenttia oli jo vaihtanut. Neljäsosa vastaajista ei ollut kiinnostunut muuttamaan sähkösopimustaan. Tutkijan mielestä arkikiireet voivat olla syynä siihen, että suomalaiset ovat kiinnostuneita ekoenergiasta, mutta eivät kuitenkaan ole vaihtaneet sähkön toimittajaansa.

- Monesti se tekojen tekeminen, että löytää arkirutiineissa ja hässäkässä sen ajan ruveta toteuttamaan asiaa, voi olla se kysymys. Sähkösopimuksen muuttaminen ekoenergiaksi ei kyllä ole liian vaikeaa eikä välttämättä yhtään kalliimpaa. Netistäkin löytyvät vaihdavirtaa.net - sivut, jossa se käy kätevästi, opastaa Ari Nissinen.

Huoli ilmastonmuutoksesta suuri

Reilu enemmistö suomalaisista (71%) uskoo ilmaston lämpenevän tulevien vuosikymmenten aikana. Epäuskoisia on 15 prosenttia ja 14 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa. Neljä viidestä suomalaisesta kuitenkin kertoi olevansa erittäin tai hieman huolestunut ilmastonmuutoksesta. Ei lainkaan huolestuneiden osuus oli 16 prosenttia.

- Joka viides on erittäin huolestunut ilmastonmuutoksesta. Se on todella iso luku. Se on myös selvä merkki poliitikoille säätää erilaisia normeja ja veroja. Se on myös signaali markkinoille, että ilmastoa säästäviä tuotteita kannattaa kehitellä. Epäuskoisten ja tietämättömien määrä kertoo ehkä siitä, että nyt puhutaan paljon lamasta eikä niinkään ilmastonmuutoksesta. Ilmastonmuutos ei välttämättä ole niin ihmisten mielessä, arvioi Nissinen.

Lakisääteinen ilmastovero kelpaisi

Suomalaiset ovat myös yllättävän valmiita maksamaan ilmastoveroa, joka määräytyisi tuotteiden ja palvelujen hiilidioksidipäästöjen mukaan. Kansalaiset tosin haluaisivat, että laki velvoittaisi maksamiseen. Vastaajista 37 prosenttia olisi valmis maksamaan ilmastoveroja, jos laki niin velvoittaisi. Vajaa kolmasosa ei halua ilmastoveroja ja vajaa viidesosa vastustaa niitä ehdottomasti. Mielellään ilmastoveroja maksaisi vain neljä prosenttia suomalaisista ja melko mielellään 12 prosenttia.

- Ihmiset on ihan valmiita ilmastotekoihin varsinkin silloin, kun toisetkin tekevät samoin. Laki on siinä mielessä tasapuolinen ja reilu, että se koskee kaikkia, arvioi Nissinen.

Ilmastokyselyn teki Think If Laboratories Oy. Se tehtiin nettikyselynä 17.11 - 2.12. välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 2266 suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Lue myös:

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.