Mainos

Suomalaiset huolissaan ilmastonmuutoksesta

Suomalaiset odottavat poliitikoilta ja yrityksiltä ilmastonmuutosta ehkäiseviä toimia. Tuoreen kyselyn mukaan runsas puolet suomalaisista arvioi, että ilmastonmuutos on saanut asian vakavuuteen nähden aivan liian vähän huomiota Suomen poliittisessa päätöksenteossa.

Tuore asennekysely kertoo suomalaisten ottavan ilmastonmuutoksen vakavasti ja edellyttävän päättäjiltä torjuntatoimia.

Kyselyssä 90 prosenttia vastaajista arvioi ilmastonmuutoksen olevan totta. Noin 65 prosenttia pitää ilmiötä vakavana uhkana ihmiskunnalle. 70 prosenttia arvioi muutoksen olevan pääosin ihmisen aiheuttama.

- Suomalaiset ovat aidosti, tosissaan huolissaan. Mitä nuorempi ja koulutetumpi henkilö, sitä vakuuttuneempi hän on ilmiön todellisuudesta, tiivistää tutkija Peter Ekholm.

Suomalaiset ovat hänen mielestään suorastaan liikuttavan yksituumaisia. Vastauksista ei löytynyt juurikaan eroja eri väestöryhmien välillä.

- Esimerkiksi puolueiden kannattajien väliset näkemyserot koko raportissa ovat varsin pieniä, kertoo tutkimuksen tilaajan Ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutila.

Suomalaiset odottavat päättäjiltä ilmastonmuutosta ehkäiseviä toimia. Kansalaiset haluavat niitä riippumatta siitä, kuinka torjunnassa onnistutaan. Tosin omaan arkeen liittyvistä toimista, kuten asunnon tai saunan lämmityksestä, suomalaiset eivät ole kovin halukkaita tinkimään.

Suurin osa nimeää ilmastonmuutoksen pääaiheuttajiksi teollisuuden, liikenteen ja energiantuotannon.

Liian vähän huomiota poliitikoilta

Tutkijat lähettivät laajan postikyselyn satunnaisotannalla valituille 2500 suomalaiselle, jotka olivat iältään 18-70-vuotiaita. Runsaat 1100 lähetti kyselyn takaisin täytettynä. Ekholmin mukaan tämä on tutkimuksen laajuuteen ja vaikeuteen nähden erittäin hyvä tulos.

Runsas puolet kyselyyn vastanneista arvioi, että ilmastonmuutos on saanut asian vakavuuteen nähden aivan liian vähän huomiota Suomen poliittisessa päätöksenteossa. Lähes 60 prosenttia vastaajista hyväksyi EU:n yksipuolisiakin toimia päästöjen hillitsemiseksi. Etenkin nuoret kannattivat tätä.

Suomalaiset luottavat yhteistyön voimaan ilmastonmuutoksen hillinnässä. Sekä rikkaat että köyhät maat, yritykset, poliitikot, kansainväliset järjestöt ja kansalaiset voisivat hillitä ongelmia merkittävästi.

Televisio ja sanomalehdet koetaan luotettaviksi

Kansalaisten tiedon taso ilmastonmuutoksesta vaihtelee. Noin puolet suomalaisista arvioi oman tiedon tason hyväksi, toinen puoli huonoksi. Jutilan mukaan molempia ryhmiä yhdistää se, että ne ovat yhtä lailla huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Tärkeimmät ilmastonmuutostiedon lähteet ovat kyselyn perusteella televisio ja sanomalehdet. Luotettavimmat tiedontuottajat ovat Ilmatieteen laitos, tutkimuslaitokset ja ympäristöministeriö. Sen sijaan luottamus kansainvälisiin öljy-yhtiöihin ja energia-alan suuryrityksiin tiedonlähteinä on olematonta.

Puolueet kilpailevat luotettavuudessa lähinnä yritysten kanssa. Poliitikkoihin ei tiedonlähteinä luoteta. Ristiriitaisesti hallitus pärjää kuitenkin luotettavuudessa paremmin kuin puolueet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.