Mainos

Suomalaiset hankkivat mökin vasta keski-iässä

Kuva: futureimagebank.com, 2006

Tilastokeskuksen tuore tieto kertoo, että suomalaiset hankkivat mökin vasta keski-iässä, tai sitäkin vanhempina. Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila arvelee, että syy tähän on käytännöllinen.

- Nuoremmat perheet, jotka tapaavat mökkeillä, saattavat oman mökin ostamisen sijaan odotella vanhemmalta sukupolvelta perittävää mökkiä. Kun keski-ikä on noussut Suomessa, myös perintöjä joudutaan odottelemaan pidempään.

Nuoret ovat kuitenkin Malilan mukaan yhtä innokkaita mökkeilijöitä kuin vanhemmatkin.

- Núoret hyödyntävät vanhempiensa omistamia mökkejä. Looginen selitys siihen, miksei omaa mökkiä osteta, on myös se, että nuoret haluavat ensin investoida omaan asuntoon. Kun myöhemmällä iällä pelivaraa syntyy, on aika investoida omaan mökkiin tai kakkosasuntoon.

Askeettinen mummonmökki järven rannalla pitää pintansa

Malisen mukaan mökin ostajista löytyy kahta koulukuntaa: Askeettisen mummonmökin puolestapuhujat, ja luksusta lomaltaan haluavat kakkosasunnon hankkijat.

- Suomessa melko kovassa suosiossa ovat perinteiset mummonmökit. Tämä koulukunta haluaa, että mökkeily on täydellinen vastapaino arjen työnteolle ja käyttäytymiskaavoille. Toinen suuntaus on se, että hankitaan omakotitalomainen mökki, hyvinvarustettu kodin kopio. Nämä ovat nuorten suosiossa. Mökistä tehdään kakkosasunto, jonne kutsutaan iso porukka ystäviä ja sukulaisia käymään ja todistelemaan, että tällainen on tullut hankittua.

Suosituimpia mökkimaastoja ovat yhä Järvi-Suomi ja kaikki järvialueet, Malila kertoo.

- Rantamökit ovat myös kaikkein hintavimpia. Kysytyimpiä alueita ovat isoista kaupungeista parin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevat alueet sekä Lapin hiihtokeskusten ympäristöt.

Kova mökkikysyntä saa hinnat nousemaan.

- Tasokkaista mökeistä hyvillä alueilla on puutetta. Hinnat ovat nousukulmassa, se on yleinen trendi, Malila kertoo.

Vaikka mökkikaupassa lähes kaikki suosituista alueista lähtien on säilynyt ennallaan, löytyy myös uusi juonne.

- Venäläiset ovat tulossa, mutta suurta linjaa se ei paljon hetkauta. Kyllä suomalainen mökkikauppa on yhä suomalaisten pelikenttää, Malila kuittaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.