Mainos

Suomalaiset haluavat euron kaikkiin EU-maihin

Euroja, kuva: EPA/CLAUDIO PERI

Yli 80 prosenttia suomalaisista haluaa, että eurovaluutta on käytössä kaikissa EU-maissa vuoteen 2020 mennessä. Asia käy ilmi MTV3:n ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston TNS -gallupilla teettämästä kyselystä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Hanna Ojasen mielestä eurovaluutan suosiota selittää siihen liitetty mielikuva vakaudesta. Euro-optimismia lisää myös matkustaminen.

- Suomalaisten näkökulmasta tässä tulee tämä käytännöllisyys esiin, että olisi mukava kun naapurimaassa kävisi euro, Ojanen päättelee.

Mutta juuri Skandinaviassa euroon suhtaudutaan epäilevästi. Ojasen mielestä Iso-Britanniakin vaihtaisi mieluummin punnat euroihin kymmenen vuoden sisällä kuin Ruotsi ja Tanska kruununsa. Erityisesti Tanskan siirtyminen euroon kymmenessä vuodessa on epätodennäköistä.

- Tanskassa euroon siirtyminen ei ole yhtään helppo juttu, koska se ei ole ainoastaan yhden kansanäänestyksen vaan kokonaisen kansanäänestyspaketin takana.

Lisäksi suomalaisilta kysyttiin toiveita EU:n perustuslain ja EU:n kasvihuonepäästötavoitteiden suhteen.

78 prosenttia vastaajista toivoo, että EU pystyy leikkaamaan kasvihuonepäästöjään 10 vuoden aikana. Yli puolet taas haluaa että EU:lla on vuonna 2020 hyväksytty perustuslaki.

- Tämän hetkinen perustuslakisopimus, siis Lissabonin sopimus ei jää ainoaksi vaan sen rinnalle tulee uusia kaikkia jäsenmaita sitovia sopimuksia, Hanna Ojanen ulkopoliittisesta instituutista sanoo ja huomauttaa:

- Se, kutsutaanko kaikkia jäsenmaita sitovaa yleissopimusta aikanaan sitten juhlallisesti perustuslaiksi, jää nähtäväksi

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.