Suomalaiset haaskaavat valtavasti ruokaa

Suomalainen heittää roskiin 20-30 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Yksittäinen kotitalous haaskaa vuosittain ruokaa 50-65 kiloa. Kotitaloudet heittävät hukkaan noin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta.

Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikkiä on selvittänyt Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Tutkimukseen osallistui 420 kotitaloutta pääkaupunkiseudulta sekä Turun, Tampereen ja Jyväskylän alueelta. Kotitaloudet punnitsivat syyskuussa roskiin päätyvän syömäkelpoisen ruuan määrän.

Tuoretuotteita roskiin eniten

Tutkimuksen mukaan eniten pois heitetään vihanneksia, kotiruokaa ja maitotuotteita.

- Suomen kotitalouksissa ruokaa heitetään pois yhteensä 120-160 miljoonaa kiloa. Tämä on ainakin kaksi kertaa enemmän kuin kauppojen pois heittämä ruokamäärä, laskee MTT:n tutkija Kirsi Silvennoinen.

Poisheiton suurimpia syitä ovat ruuan pilaantuminen, päiväyksen vanhentuminen, lautastähteeksi jääminen ja liian suurien ruokamäärien valmistaminen.

Biojätteitä lajittelevissa kodeissa ruokahävikki on pienempi kuin niissä talouksissa, joissa ei lajitella jätteitä.

Sinkuilla suurin ruokahävikki

Talouden koolla on selkeä yhteys ruuan haaskaamiseen: mitä usempi henkilö kuuluu talouteen, sitä suurempi hävikki on. Henkeä kohden laskettuna eniten ruokahävikkiä syntyy kuitenkin sinkkutalouksissa, erityisesti yksin asuvilla naisilla.

- Ruuan tuhlaaminen pitäisi saada aisoihin kaikissa elintarvikeketjun vaiheissa. Yhteiskunta haaskaa valtavasti euroja heittämällä ruokaa roskiin. Merkittäviä ympäristövaikutuksia syntyy täysin turhaan. Ravinto on kulutuksessamme suurin yksittäinen ympäristövaikutuksia aiheuttava tekijä, muistuttaa tutkimusta johtanut MTT:n vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Lue myös:

    Uusimmat