Suomalaiset europarlamentissa kahta mieltä miinoista

Suomalaisten europarlamentaarikkojen kannat jakautuivat kahtia, kun Strasbourgissa Euroopan parlamentissa keskusteltiin tänään jalkaväkimiinoista.

Parlamentti hyväksyi Euroopan kansanpuolueen tekemän päätöslauselmaesityksen, jossa kehotetaan mm. Suomea mukautumaan raja-alueillaan uusiin turvallisuusmenetelmiin. Päätöslauselman kannalla suomalaisista olivat ainakin vihreiden Heidi Hautala, SDP:n Riitta Myller ja vasemmistoliiton Outi Ojala. Osa edustajista oli jo poistunut Strasbourgista, kun asiasta keskusteltiin ja päätettiin.

Hautalan mielestä Suomen olisi vakavasti harkittava vaihtoehtojen kehittämistä jalkaväkimiinoille. Se olisi hänen mielestään jo Suomen kansainvälisen maineen vuoksi tärkeää.

SDP:n Reino Paasilinnakin on periaatteessa miinakiellon kannalla. Hänen mielestään Oslon konferenssi ei kuitenkaan muuttanut mitään, koska sopimukseen pääsivät ne, jotka eivät käytä tai jotka eivät tarvitse näitä miinoja. -Pitää kieltää niin, ettei käytetä, hän tiivisti. Suomen asema on hänen mielestään kaikkein kriittisin, sillä Suomi toimisi itärajalla yksipuolisesti, jos miinoista luovuttaisiin.

Kokoomuksen ryhmä sanoutui irti parlamenttiryhmänsä Euroopan kansanpuolueen kannasta. Kokoomuksen edustajana salissa puhunut Jyrki Otila perusteli, että jalkaväkimiinat ovat välttämättömiä Suomen puolustukselle. Kielto merkitsi Suomen kohdalla puolustusmenojen kestämätöntä nousua.

Sinänsä Otilan mielestä Oslon konferenssin humanitaariset tavoitteet ovat kannatettavia. Jalkaväkimiinoilla on hänen mielestään kuitenkin vastuullisesti käytettyinä myös sellainen turvallisuuspoliittinen ulottuvuus, jota ei voi rinnastaa esimerkiksi miinatilanteeseen entisen Jugoslavian alueella.

-Vaikka tilanne itärajallamme vaikuttaa nyt rauhallisemmalta kuin aikoihin, sen pysyvyydestä pidemmällä aikavälillä ei valitettavasti ole varmuutta. Suomessa jalkaväkimiinoja käytetään vain ja ainoastaan kriisitilanteessa hyökkääjän pysäyttämiseen, miinakentät merkitään tarkkaan ja kerätään pois viimeistä miinaa myöten konfliktin lauettua, hän opasti kollegoitaan.

Myös RKP:n Astrid Thors perusteli lyhyesti, miksei hän voinut yhtyä päätöslauselmatekstiin. Keskustan Kyösti Virrankoski oli samoilla linjoilla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat