Mainos

Suomalaiset Euroopan innokkaimpia hoitamaan lapset kotona

Pienten lasten vanhemmat haluavat hoitaa lapset kotona ja saada nykyistä parempia tukia. Väestöliiton perhebarometrin mukaan Suomessa arvostetaan pikkulasten kotihoitoa poikkeuksellisen paljon verrattuna moniin muihin Euroopan maihin.

- Perheen arvostus on kasvanut tasaisesti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Barometrista käy ilmi, että valtaosa suomalaisista pitää lapsiperheiden tukemista ensisijaisen tärkeänä. Kun taloustilanne luo paineita perhepolitiikalle, on tärkeää tietää miten suomalaiset haluaisivat perheitä tuettavan, toteaa Väestöliiton toimitusjohtaja Helena Hiila.

Lisää joustoa työaikaan ja korotusta kotihoidon tukeen

Kiristyvä työelämä haastaa perheen parissa vietettyä aikaa. Pienten lasten vanhemmat kaipaavatkin lisää joustavia työaikaratkaisuja, parempia osa-aikatyömahdollisuuksia sekä korotusta kotihoidon tukeen.

Myös niin sanottu 6+6+6 -malli saa perheiltä kannatusta.

- Siinä olisi kuusi kuukautta äidin osuutta ja kuusi kuukautta perhevapaata, josta vanhemmat voivat itse päättää, ottaako sen äiti vai isä. Ja sitten kuusi kuukautta, joka olisi vain isälle tarkoitettu osuus, Hilla sanoo.

Barometrista ilmenee, että jokainen toivoo sitä, mikä juuri omassa elämänvaiheessa koetaan tärkeimmäksi. Vanhemmat toivovat, että lapsilisiä maksettaisiin siihen asti, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta ja esimerkiksi kotihoidon tukeen toivotaan korotusta. Erityisesti yksinhuoltajat kaipaavat tukiin tuntuvia korotuksia, Väestöliiton Hilla sanoo.

- Heiltä tuli myös uusi ehdotus, että perhevapaita ja hoitovapaita voisi käyttää joku muukin kuin lapsen vanhempi, esimerkiksi isoäiti tai joku muu lähisukulainen.Pienituloisten mielestä tärkein keino olisi ylimääräisen lapsilisän osoittaminen vähävaraisille perheille, mutta muissa tuloluokissa tärkeimmäksi nousee joustava työaika.

Eniten joustoja työelämään perhe-elämän helpottumiseksi kaipaavat valtion ja kuntien työntekijät. Ammattiryhmistä eniten niitä toivoivat markkinoinnin, opetuksen ja tuotekehityksen parissa työskentelevät ja maatalousyrittäjät.

TNS gallupin tekemään verkkokyselyyn vastasi loka-marraskuussa 2000 ihmistä, joista puolet oli naisia ja puolet miehiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.