Mainos

Suomalaiset epäilevät terveysruokaa

Suomalaiset kuluttajat suhtautuvat varauksellisesti funktionaalisiin eli terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin. Näin arvioidaan tänään julkaistussa Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuksessa.

Tutkijat Mari Niva ja Mikko Jauho selvittivät funktionaalisia elintarvikkeita koskevia käsityksiä sekä niistä käytyä julkista keskustelua.

Tutkimuksen mukaan sanomalehdistössä on keskusteltu terveysvaikutteisista elintarvikkeista myönteisesti. Mediakeskustelusta on kuitenkin puuttunut kuluttajien näkökulma. -Kuluttajien skeptisyyden keskeinen syy on se, että heidän mielestään terveellinen tavallinen ruoka antaa kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Funktionaaliset elintarvikkeet sen sijaan koetaan keinotekoisina tuotteina, joihin on lisätty jotain joka ei sinne kuulu, Mari Niva kiteyttää.

Funktionaalisten elintarvikkeiden käyttöalue on kuluttajien mielestä rajallinen. Kuluttajat arvostelevat näiden tuotteiden käytön hyödyllisyyttä, eivät niinkään itse tuotteita.

Valmistajille ja kaupalle terveysvaikutteiset elintarvikkeet ovat olleet tervetullut uutuus. Kaupan ja valmistajien piirissä pidetään selvänä, että näiden tuotteiden kysyntä kasvaa.

Ravinnon funktionaalisuutta ei ole määritelty Suomessa lainsäädännöllä. Tämä aiheuttaa helposti epäilyksiä tuotteiden todellisista terveysvaikutuksista.

Teollisuuden ja kaupan piirissä pidetään välttämättömänä, että funktionaalisuus määriteltäisiin lainsäädännössä. Kuluttajatutkimuskeskuksen selvitys toteaa, että alan lainsäädännön kehittäminen olisi myös kuluttajan etu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.