Mainos

Suomalaiset eivät pelkää ihosyöpää

Suomalaisista valtaosa ei vieläkään suojaa ihoaan auringonvalon vahingollisilta säteiltä ja ihosyövän riskiltä. Yli puolet MTV:n uutisten nettikyselyyn osallistuneista ei nimittäin suojaa ihoaan. Pääsyyt huolettomuuteen ovat harvinainen helle tai auringonvalon vähäisyys Suomessa.

- Silloin harvoin kun Suomessa aurinko paistaa, niin antaa paistaa vaan paljaalle iholle. Niin pienistä paisteista ei mitään syöpiä tule, uskoo nimimerkki Myy.

- Suomessa on muutenkin vähän aurinkoa, Jehux sanoo.

Aika moni tuntuu kuitenkin tietävän liiallisen auringonoton vaarat.

- Helle Suomessa on niin harvinaista, että en jaksa hankkia aurinkovoidetta.Varjoon vaan jos alkaa liikaa porottaa tai pitkähihaista paitaa päälle, Arjasie perustelee.

- Kellon katsominen riittää, Karski sanoo.

- Silloin harvoin kun Suomessa auringo paistaa, niin en todellakaan suojaudu ja saahan siitä D-vitamiiniä, pitää vain muistaa, että ei polta itseään, Meku kirjoittaa.

Kuka kustantaa "kuolemanjarrutushoidot"?

Monet vastaajista ovat kuitenkin lopettaneet kokonaan auringonoton.

- En ota aurinkoa, kun en ole pölöhö! Kaikki aurinkosyövän hankkijat pois yhteiskunnan sairaaloista - hoitakoot omilla varoillaan kuolemanjarrutushoitonsa, nimimerkki Lutteri tykittää.

Paula-72 ottaa kuitenkin aurinkoa ja ilman suojausta, sillä "kuolema korjaa ennemmin tai myöhemmin kuitenkin...".

Mutta nimerkki Ninni taas suojaa, koska ihmiselle on annettu järki.

- Mikähän ihmeen funktio silläkin on, että kärventää idioottina possunpunaista nahkaansa itsepäisesti auringonpaahteessa? Ninni kyselee.

Myös nimimerkki Kesägrilli muistuttaa, että liika on liikaa.

- Tottakai iho pitää suojata, on järkevää suojata, vaikkapa asiallisesta pelosta! Oikein ruskettuneet ihmiset eivät ole kauniita! Saavat ryppyjäkin aiemmin. Pieni päivetys kaunistaa, mutta liika on liikaa, Kesägrilli sanoo.

Feikkimeikki on kuitenkin sitä mieltä, että ruskea on kaunista ja antaa perusteluissaan ohjeita muillekin:

- Suojaan stickillä suojakerroin 20 nenäni ja leukani, koska ne palavat herkästi. Dekolteeni suojaan voiteella suojakerroin 30 aurinkoihottuman välttämiseksi. Kuivasta hiuspehkosta pääsen käyttämällä lierihattua, joka suojaa myös niskaa.

MTV:n uutisten nettikyselyyn "Helteitä ensi viikolla, suojaatko itseäsi auringolta ihosyövän pelossa?" on vastannut lähes 3 000 ihmistä, joista reilusti yli puolet eli 56,2 prosenttia ei suojaa itseään auringolta ihosyövän pelon takia.

(MTV3)

Lisätietoja ihosyöpävaarasta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.