Mainos

Suomalaiset eivät kommentoi Estonia-väitteitä

Autolautta Estonian turmaa tutkineen kansainvälisen tutkimuskomission suomalaisjäsenet ja asiantuntijat eivät halua toistaiseksi kommentoida tuoretta saksalaisraporttia, joka tyrmää täysin komission selvitykset. Näin siksi, etteivät tutkijat ole vielä voineet tutustua raporttiin vaan ovat olleet lehtitietojen varassa.

Estonia, kuvia merenpohjasta


Tutkimuskomission jäsenet kuitenkin muistuttavat tänään julkisuuteen antamassa tiedotteessaan, että Estonian merikelvottomaksi toteava saksalaisraportti "on tarkoitettu oikeudenkäyntiin yhden asianosaisen puheenvuoroksi ja sen pohjana olleen tutkinnan tarkoitus eroaa merkittävästi kansainvälisen tutkintakomission työn tavoitteista". Saksalainen asiantuntijaryhmä tyrmää Suomen, Ruotsin ja Viron teorian Estonian uppoamisesta ja siihen johtaneista syistä. Ryhmän mukaan Estonia ei ollut merikelpoinen syyskuussa 1994, kun se lähti viimeiselle matkalleen Tallinnasta Tukholmaan.

Tämänpäiväisen Helsingin Sanomien mukaan saksalaisekspertit ovat katsoneet, että virallinen tutkimuskomissio on keskittynyt suojelemaan isäntämaita ja tehnyt telakasta syntipukin. Tämänkertaisen raportin tekijät ovat työskennelleet Estonian rakentaneen saksalaisen Meyerin telakan laskuun.

Komissio arvosteli telakkaa

Ruotsin, Suomen ja Viron yhteinen komissio totesi runsas kaksi vuotta sitten, että turman perussyy löytyy aluksen syntyvaiheista. Komission mukaan keula oli suunniteltu liian heikoksi ja työn jälki Meyerin telakalla oli aiottua heikompaa. Saksalaiseksperttien mukaan Estonia oli kuitenkin merikelvoton virolaisten jäljiltä. Muun muassa aluksen visiiri oli erittäin huonossa kunnossa. Lisäksi saksalaisten käyttämä brittiasiantuntija on löytänyt Estonian keulasta merkkejä räjähdyksistä ja jopa räjähtämättömän panoksen. Tutkimuskomissio on pitänyt pommiteoriaa täysin poissuljettuna.

Suomen viranomaisia raportti syyttää siitä, että nämä olisivat hyväksyneet Estonian eli silloisen Viking Sallyn keularampin, vaikka se oli väärässä paikassa. Lisäksi suomalaiset olivat hämäyksen vuoksi etsineet Estonian keulavisiiriä merestä, vaikka visiiri oli löytynyt jo kaksi viikkoa aiemmin. Saksalaisen asiantuntijaryhmän raportti on osa Tukholmassa meneillään olevaa oikeudenkäyntiä, jossa joukko uhrien omaisia on haastanut Estonian varustamon oikeuteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.