Suomalaiset Darfur-operaatioon ensi vuonna?

Suomen osallistuminen YK:n rauhanturvaoperaatioon Sudanissa on mahdollista aikaisintaan vuodenvaihteen jälkeen, kun Libanonin operaation Suomen osalta päättyy.

Syksyllä alkavan operaation pääjoukot tulevat Afrikasta ja Aasiasta, mutta myös Euroopasta odotetaan useita tuhansia sotilaita.

Darfurin joukkoja kerätään parhaillaan kokoon ympäri maailmaa. Hanke on suurempi kuin yksikään tämänhetkinen YK-operaatio. Pääosa 26 000:sta sotilaasta tulee Afrikasta ja Aasiasta, mutta Euroopastakin odotetaan tuhansia. Suomi on epäilevällä kannalla.

- Lähtökohta todellakin on tällä erää se että tämän kuluvan vuoden loppuun hyvin sidottuja ja tällä erää emme ottaisi uusia kriisinhallintahaasteita vastaan eli tältä osin pidän sitä epätodennäköisenä, puolustusministeri Jyri Häkämies arvioi.

Häkämies ei kuitenkaan sulje pois asian uudelleen harkintaa vuodenvaihteessa, kun suomalaisjoukkoja kotiutetaan Libanonista.

- Libanonista palataan tämän kuluvan vuoden loppuun mennessä ja siltä osin vapautuvaa resurssia tietysti on olemassa ja kun syksyllä tarkastellaan miltä lähivuodet näyttävät ja mitkä Suomen mahdollisuudet on osallistua, Häkämies kertoo.

Oppositiopuolue SDP puolestaan vaatii suomalaisten osallistumista, muttei ota vielä kantaa aikatauluun.

- Siellä on iso humanitaarinen kriisi, kaksi miljoonaa ihmistä pakolaisina ja on perusteltua että Suomi olisi mukana ja kantaisi oman vastuunsa, SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma väittää.

Ruotsi ja Norja ovat lähettämässä yhteensä sata sotilasta, Tanskakin ehkä myöhemmin. Suomen ratkaisuun voi vaikuttaa sekin, että Suomi on viime vuosina yhä enemmän suosinut Nato-johtoisia operaatioita YK:n sijaan.

- Tähän on varmaan monta syytä, mutta yksi ihan kansallinen syy on se, että historiallisesti Nato-johtoiset operaatiot ovat olleet turvallisempia itse sotilaille. Afganistanin operaatio hieman muutti tätä, mutta historiallisesti näin ehdottomasti on että nato-operaatiot ovat turvallisempia, tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista kertoo.

Jos Suomi lähettäisi joukkoja Sudaniin, sotilaiden hintalappu olisi kalliimmasta päästä. Esimerkiksi Balkanin kriisissä arvioitu vuosikustannus per rauhanturvaaja on ollut noin 80 000 euroa. Libanonissa sotilaan hinta on 100 000 - 150 000 euroa vuodessa. Afganistanissa sotilaan vuosi maksaa 130 000 euroa. Näin olisi myös Sudanissa.

Suomi päättää asiasta lopullisesti viimeistään alkusyksystä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat