Suomalaiset avustivat USA:ta atomisotatutkimuksissa

Tiedot suomalaistiedemiesten osuudesta kylmässä sodassa ovat edelleen puuttellisia, sillä monet yksityiskohdat ovat salaisia ja aineistoa on kadonnut tai hävitetty.

Kylmän sodan aikaisesta Suomen ja Yhdysvaltain tiedusteluyhteistyöstä on ilmennyt uutta tietoa. Yleisradion uutisten mukaan Yhdysvallat värväsi 1940- ja 50-luvuilla useita suomalaisia huipputiedemiehiä salaisiin atomisotatutkimuksiin.

Suomalaisten kerrotaan muun muassa tarkkailleen Neuvostoliiton ydinkoeohjelmia. Lisäksi he laskivat lentoreittejä mannertenvälisille pommikoneille ja ohjuksille hyökkäyskohteisiin Neuvostoliitossa.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston seismologian laitos sai 1960-luvun alussa amerikkalaisilta laitteita, jotka oli tarkoitettu Neuvostoliiton ydinkokeiden seuraamiseen. Yhdysvallat pelkäsi tuolloin, että Neuvostoliitto saa etumatkan pienten taktisten ydinlatausten kehittelyssä.

Tiedot suomalaistiedemiesten osuudesta kylmässä sodassa ovat edelleen puutteellisia, sillä monet yksityiskohdat ovat salaisia ja aineistoa kadonnut tai hävitetty.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat